logo F1online.sk

Trochu sa zlepšili, uznáva Verstappen

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2021

Inžinieri Mercedesu mali po minulotýždňovej veľkej cene pochybnosti, či zvolili správne nastavenia pre svojich pilotov. Tento víkend preto chceli odštartovať trochu inak a skúsiť nájsť nejakú desatinku k dobru. A podarilo sa im to, Max Verstappen takisto uznáva, že Mercedes mu dýcha na chrbát o čosi viac ako naposledy.

Popoludňajší tréning Maxovi Verstappenovi nevyšiel úplne na jednotku. V rámci kvalifikačnej simulácie ho predbehli Lewis Hamilton i Valtteri Bottas. Brit našiel o dve desatiny viac ako priebežný líder šampionátu.

“Myslím si, že to bude tesné,” predpovedá po pohľade na piatkové časy Max Verstappen. “Rozhodne sa trochu zlepšili. Takže uvidíme zajtra v kvalifikácii, no pri týchto mäkších zmesiach bude najdôležitejšie ich v pretekoch udržať pri živote. To bude výzva.”

Ako už iste viete, Pirelli tento víkend prinieslo o stupeň mäkšie pneumatiky, namiesto trojice C2-C4 sú to pneumatiky C3-C5, vôbec najmäkšie, aké má taliansky výrobca tento rok k dispozícii. V doterajšom priebehu sezóny sme ich videli v Monaku a v Baku.

Práve zmes C5 má Mercedesu vyhovovať. “Na softoch vyzerajú byť dosť rýchli. My sme však nemali dokonalú jazdu. V každom prípade sa v aute cítim dobre, zo všetkého mám fajn pocit. Nemáme žiadne skutočné problémy, musíme sa len postarať o to, aby sme na softoch našli trochu viac rýchlosti, pretože na stredne tvrdej zmesi pôsobíme dobrým dojmom. A slušne to vyzerá aj na mediumkách. A to je koniec-koncov najdôležitejšie.”

Sergio Pérez mal oveľa horší piatok, obsadil len ôsme a jedenáste miesto a na Maxa Verstappena opäť dramaticky strácal. Od neho bola rýchlejšia aj dvojica AlphaTauri. Mexičan veľmi dobre vie, že potrebuje pridať.

“Dlhé jazdy dnes vyzerali sľubne, ale stále nás čaká veľa práce. Oba tréningy boli dosť náročné a na mäkkej zmesi sa ešte necítim komfortne. Dnes v noci musíme analyzovať dáta a pokúsiť sa rýchlostne vrátiť tam, kde očakávame, že by sme mali byť, aby sme boli pripravení na kvalifikáciu,” komentoval Pérez.

Toho dnes potešila najmä miernejšia degradácia pneumatík, čo by Red Bullu mohlo pomôcť zopakovať jednozastávkovú stratégiu. “Z pohľadu balansu sme boli dosť ďaleko od optima pri jazdách s malým množstvom paliva. Videli sme však aj menšie opotrebenie pneumatík, čo je dobré. Celkovo som sa toho dnes veľa naučil.”