logo F1online.sk

Hamilton sa cíti lepšie, no opäť sa obáva “kvalifikačného režimu” Red Bullu

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2021

Čo vypovedajú piatkové časy o Mercedese? Vidieť tu isté zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcim týždňom, no ešte je skoro povedať, či to bude stačiť na Red Bull a Maxa Verstappena. Lewis Hamilton sa síce cíti lepšie ako pred siedmimi dňami, no zároveň má obavy z toho, čo zas v sobotu vytiahne z rukáva rakúska stajňa.

Až do minulej sezóny tímy mohli v sobotu nasadiť takzvaný kvalifikačný režim, ktorý pilotom v jednom kole dodal extra výkon. V priebehu vlaňajška však FIA predstavila nové pravidlo, ktorým tímom prikázala, aby od začiatku kvalifikácie až do konca veľkej ceny jazdili s rovnakým nastavením pohonnej jednotky.

A hoci dnes už je zakázané mať vyhradený režim pre kvalifikáciu, sobotňajšieho zvýšenia výkonu Red Bullu sa líder druhého tréningu Lewis Hamilton desí. “Oni určite majú ešte niečo extra v rukáve, to už teraz viem!” otvoril svoje interview s novinármi.

“My sme dnes spravili menšie pokroky. Myslím si však, že stále na nás majú dve desatinky, možno je to jeden a pol desatiny,” pokračoval narážajúc na svoje slová z minulého týždňa, že Red Bull mal náskok 0,25 sekundy. Tento odhad po pretekoch upravil na tri až štyri desatiny. “My sme sa posunuli dopredu, ale nie dostatočne na to, aby sme zmazali tie ďalšie dve desatiny.”

“Z pohľadu jedného kola som mal celkom dobrý pocit. Od nich očakávam, že to zajtra opäť roztočia o čosi viac. Oni akoby mali kvalifikačný režim, ktorý sme kedysi zvykli mať my. Pýtal som sa na to mojich chlapcov a nerozumiem, odkiaľ ho berú, no je to ohromujúce,” uznal Hamilton. “My sa musíme pokúsiť nejako sa im vyrovnať.”

Odštartovať tento víkend bolo o čosi ľahšie ako minulý, keďže tímy už majú k dispozícii základ pre nastavenia monopostov. Tie treba už len “našiť” na nové teploty trate a vzduchu. Mercedesu sa to okamžite nepodarilo.

“V prvom tréningu som sa trochu trápil, pretože som testoval rôzne variácie auta. Auto nebolo veľmi spokojné,” vysvetlil úradujúci šampión. “Potom som sa teda v niektorých oblastiach vrátil k tomu, čo som mal pred týždňom, pridal som pár ďalších úprav a mal som oveľa lepší pocit.”

Aká ťažká úloha teda čaká inžinierov v noci z piatka na sobotu? “Celkovo som spokojný s tým, ako je na tom naše auto. Pravdepodobne na ňom nebudem tak veľa meniť, pretože obyčajne platí, že ak niečo funguje, tak sa toho nechytaj. Zvyčajne sa snažíme z toho získať viac a ono sa to len zhorší. Budú to teda len tie najmenšie úpravy.”

Súvisiace články