logo F1online.skF1online.sk

Hamilton priznáva, že o plánovanom vylepšení auta vedel. Kedy sa ho dočká?

Mechanici Mercedesu pracujú na aute Lewisa Hamiltona
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2021

Lewis Hamilton po minulotýždňových pretekoch na Red Bull Ringu znel zúfalo, akoby tlačil na tím, aby sa vrátil k vývoju monopostu. Keď sme si navyše jeho žiadosť spojili so slovami Tota Wolffa, všetko sa zdalo byť jasné. Stačilo však len pár dní na to, aby sa rétorika tímu úplne zmenila. Teraz už i Hamilton priznáva, že o plánovanom balíku vylepšení vedel.

Slovám Tota Wolffa, že pri vývoji tohtoročného auta Mercedes už nestrávi “ani minútu”, najskôr protirečili jeho inžinieri James Allison a v tradičnom videu Mercedesu aj James Vowles. Vo štvrtok na, resp. po tlačovej konferencii sa preto táto otázka rozoberala aj v prítomnosti Valtteriho Bottasa a Lewisa Hamiltona.

“Pôjde o nejaké aerodynamické súčiastky,” pripustil Valtteri Bottas pre fínsku televíziu MTV. “Nič revolučné, drobné veci. Aj keď toto auto už nie je vo veternom tuneli, stále sa dá vylepšiť. V našom aute sa nejazdilo zrovna najľahšie, takže si myslím, že ešte toho vieme spraviť veľa, aby sme to zlepšili. Ak sa bavíme čisto o aerodynamike a vylepšeniach, tak neprichádza nič veľké. Ale odhadujem, že u ostatných je to rovnaké. Všetci sa už koncentrujú na budúcnosť.”

Lewis Hamilton takisto priznal farbu. “Nuž, áno, vedel som, že máme pripravené vylepšenie. Ale pravda je taká, že všetci idú úplne naplno. O tomto aute sa toho učíme viac a viac, objavujeme, kde máme viac zatlačiť a získať, a ja dôverujem tomuto tímu, že tak postupom času spravíme.”

“Oni v posledných pretekoch odviedli skvelú prácu,” pokračoval britský jazdec na margo Red Bullu. “My sme to v Monaku mali skutočne ťažké, bola to tak trochu katastrofa, a potom v Baku to bolo o tom istom. Vo Francúzsku a minulý víkend sa to zlepšilo, ale oni spravili krok pred nami. Čo najusilovnejšie pracujeme na tom, aby sme sa pokúsili zmazať túto stratu. Ešte nie sme ani za polovicou sezóny. Stále som v honbe za titulom.”

Kedy sa teda Mercedes môže tešiť na novinky? Nemecký Auto Motor und Sport informuje, že pred VC Azerbajdžanu Mercedes schválil vývoj posledných súčiastok, ktoré budú na aute pribúdať postupne až do obdobia okolo letnej prestávky.

Balík bude rozdelený na dve väčšie časti, jedna bude pripravená pre VC Veľkej Británie, druhá pre VC Holandska. “Nie je to nič, čo by nám prinieslo tri alebo štyri desatiny,” upozorňujú inžinieri strieborných šípov.

Avšak Mercedes chce ešte aj z pohonnej jednotky vyžmýkať viac výkonu. “Výkon viete získať aj bez zmien hardvéru. Na začiatku si totižto nechávate väčšiu rezervu. Čím dlhšie s motorom jazdíte, tým máte väčšiu istotu. A tiež výkonnejšie motorové režimy.”

Súvisiace články

Diskusia