logo F1online.skF1online.sk

Binotto: Tretie miesto v Pohári konštruktérov nie je naším hlavným cieľom

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Mirec Somoši
Mirec Somoši1. 7. 2021

Monoposty Ferrari sa na okruhu Paul Ricard vo Francúzsku nesmierne trápili. Na podujatí v Rakúsku to však bolo úplne iné predstavenie, ich pretekové tempo bolo podľa Carlosa Sainza veľmi podobné tímu Red Bull a piloti Scuderie sa umiestnili na šiestej a siedmej priečke.

Počas Veľkej ceny Francúzska sa piloti Ferrari nesmierne trápili s opotrebením pneumatík, preteky dokončili len na nebodovaných pozíciách. Zdá sa, že okruh Red Bull Ring nebol až tak náročný k pneumatikám, v kvalifikácii síce jazdci Ferrari nežiarili, no práve v pretekovom tempe znamenali pre súperov veľkú hrozbu.

Dá sa predpokladať, že o tretie miesto v Pohári konštruktérov zabojuje práve Ferrari s McLarenom. Najbližšie podujatie sa uskutoční opäť v Rakúsku, no Pirelli ponúkne mäkšie zmesi pneumatík. To by mohlo znamenať miernu hrozbu pre Scuderiu. Šéf tímu Mattia Binotto potvrdil, že podobné trápenie ako zažili vo Francúzsku sa v tomto roku ešte môže zopakovať.

„Problémy z Francúzska sme úplne nevyriešili, o tom niet pochýb,“ povedal Binotto. „Ak sa pozrieme na Veľkú cenu Francúzska, niektoré veci sme mohli urobiť inak a zlepšiť náš výkon. Celkovo si však myslím, že auto má nejaké slabiny, ktoré ste tu nevideli, ak však pôjdeme na Silverstone, tento okruh pre nás môže byť znova náročný – vysokorýchlostné zákruty s veľkým množstvom energie v pneumatikách.“

„Myslím si, že oveľa dôležitejší je prístup. To, ako tím reagoval v Rakúsku, fungoval správne a som si istý, že ak bude pre nás Silverstone ťažkým okruhom, nepochybne bude lepší ako Francúzsko,“ zhodnotil šéf tímu Ferrari. Dvojité body Ferrari na Veľkej cene Štajerska znamenali, že tím z Maranella zaknihoval o štyri body viac ako McLaren a v Pohári konštruktérov znížil stratu na rozdiel dvanástich bodov.

Binotto však povedal, že v tomto roku sleduje boj v Pohári konštruktérov len jedným okom, pretože je presvedčený, že dlhodobý pohľad na zlepšenie výkonnosti monopostov Ferrari je oveľa dôležitejší. „Je pre nás dôležité získať body voči McLarenu? Nie je. Ako som povedal už na začiatku sezóny, našimi hlavnými cieľmi je zabezpečiť, aby sme vzhľadom na budúcu sezónu a tie ďalšie napredovali a zaistiť, aby sme sa v každej oblasti zlepšovali a poučili sa z chýb, ktoré sa udiali napr. vo Francúzsku.“

Tretia pozícia je naším cieľom, ale nie hlavným. Základným cieľom je to, aby sme sa ako tím zdokonaľovali a aby sme v budúcnosti boli konkurencieschopní. Áno, je skvelé, že sme získali nejaké body v Pohári konštruktérov, ale to by nemal byť náš hlavný cieľ v tejto sezóne. Skutočnosť, že sa našim pilotom darí, na rozdiel od McLarenu – nehodnotím ostatných, nezačnem to robiť, budem hodnotiť len nás a poviem, že som veľmi hrdý na to, ako naši jazdci zapadli do tímu,“ čím Binotto vyjadril absolútnu spokojnosť s jazdeckým zložením a výkonnosťou Carlosa Sainza a Charlesa Leclerca.

Súvisiace články

Diskusia