logo F1online.skF1online.sk

Norris: Ferrari nás môže ľahko preskočiť

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 6. 2021

Sezóna 2021 neprináša len fantastický súboj na čele, ale aj návrat duelu tradičných značiek. McLaren a Ferrari opäť bojujú v „jednej lige“ a najmä starším fanúšikom sa vracajú spomienky na súboje Häkkinena so Schumacherom, či neskôr Hamiltona s Räikkönenom a Massom. Teraz to nie je boj o tituly, ale o tretie miesto v Pohári konštruktérov.

McLaren má na konte 120 bodov, Ferrari 108. V štyroch z posledných piatich podujatí však Ferrari získalo viac bodov než McLaren, ktorý držia nad vodou aj dve pódiá Landa Norrisa z Imoly a Monaka.

Vo Francúzsku to bol výbuch Ferrari, čo „papájoví“ využili a na body vyhrali 18:0. V Štajersku však už získala viac bodov talianska stajňa. „Myslím si, že Ferrari je trochu ako na hojdačke. Nemyslím si, že budú mať problémy v každých pretekoch. Preteky na Paul Ricard boli pre nich naozaj zlé, ale príde veľa tratí, ktoré im budú sedieť lepšie než nám,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý má v McLarene oproti Ferrari výhodu v podobe lepšej rýchlosti na rovinkách. V zákrutách je však rozloženie síl iné.

„Keď si vezmeme, koľko ešte strácajú na rovinkách, tak aj dáta z GPS jasne hovoria, že v zákrutách majú jedno z najlepších áut. V mnohých zákrutách sú na úrovni Mercedesu,“ chváli mladý Brit svojich priamych rivalov.

„Ferrari je pre nás v tejto chvíli veľkou hrozbou. My stále tvrdo pracujeme. Momentálne nič nemôžeme vnímať ako isté či garantované. Stále potrebujeme zlepšovať naše auto, pretože keď Ferrari dá všetko dokopy, môžu byť ľahko pred nami. Bude to pre nás ťažké,“ hovorí Lando Norris.

Achillovou pätou tradičnej britskej stajne sú stále kvalifikácie. V Štajersku sa Norris kvalifikoval na skvelom štvrtom mieste a štartoval tretí, jeho tímový kolega Daniel Ricciardo sa však opäť nedostal do Q3. Len zriedkavo sa v tejto sezóne stalo, že by obaja „papájoví“ štartovali z výhodných pozícií.

Ferrari naopak v kvalifikáciách žiarilo a získalo dve pole position. „Väčšinu času sú v kvalifikáciách pred nami, a dvakrát štartovali z pole position. Toto len ukazuje, že majú veľmi dobré auto. Akonáhle vyriešia svoje problémy v pretekoch, potom v nich budú lietať. Pri niektorých situáciách a tratiach sú lepší než my, inde zase máme navrch, ako napríklad v poslednej kvalifikácii.“

Napínavý súboj dodáva Norrisovi motiváciu. „Výzva je vždy dobrá. Je to vzrušujúcejšie, núti vás to viac pracovať. Nemáte to radi len vtedy, ak ste tí zdolaní. Celkovo to však nás všetkých udržuje v nasadení. Užívam si to, pretože ma to núti ísť na limit. Verím, že nám to vyjde aj počas budúceho víkendu,“ uzavrel Lando Norris, veriac, že nadviaže na svoje piate miesto z VC Štajerska.

Súvisiace články

Diskusia