logo F1online.sk

Alonso začína Ocona pravidelne zdolávať, Formulu 1 si užíva

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2021

Fernando Alonso je späť vo Formule 1 a po ťažkom začiatku sa začína dostávať do formy. Jeho výsledky z posledných troch veľkých cien naznačujú, že starý dobrý Fernando je späť. A čo viac, nikde žiadne zamračené výrazy alebo sťažnosti. „El Nano“ rozdáva úsmevy, žartuje a prilbu si vymenil snáď už aj s upratovačkou z hospitality Alpinu.

„Nádhera. Kámo, toto bolo dobré, to bola radosť. Nech už bude umiestnenie akékoľvek, užil som si to,“ zneli slová Fernanda Alonsa do vysielačky po jeho kvalifikačnom kole na Veľkej cene Štajerska. Španielsky matador samozrejme dobre vedel, že jeho Alpine nemá ani na najlepšiu šestku, ale nezdalo sa, že mu to vadí. Úsmev na tvári je to najdôležitejšie. „Pošpásoval“ si aj po pretekoch, keď vyfúkol miesto pri mikrofóne Landovi Norrisovi.

Okrem toho si Alonso zrejme otvára múzeum s prilbami svojich kolegov. Máme za sebou tretinu sezóny a už si stihol najdôležitejšiu súčasť výbavy jazdca vymeniť s kadekým. Vzácny kúsok s venovaním od dvojnásobného majstra sveta už majú doma Nicholas Latifi, George Russell, Nikita Mazepin a dokonca aj jeho niekdajší rival Sebastian Vettel.

Toto všetko je síce pekné, ale úlohou pilota Formuly 1 je jazdiť rýchlo. Alonso chýbal v F1 dva roky, zo začiatku sezóny preto neboli jeho výkony nijak presvedčivé. Fernando sa nám však postupne dostáva do tempa. V posledných troch pretekoch zakaždým porazil svojho tímového kolegu Estebana Ocona, a to ako v kvalifikácii, tak v pretekoch. Vo všetkých troch prípadoch pritom postúpil do Q3, čo sa Oconovi nepodarilo.

„Samozrejme, bola to výzva,“ povedal Alonso po Veľkej cene Štajerska, na ktorej vybojoval dva body za deviate miesto. „Myslím, že nie sme takí dobrí, aby sme sa pravidelne dostávali do najlepšej desiatky. Na začiatku sme však mali šťastie, keďže Leclerc a Gasly spolu kolidovali. Potom sme sa snažili túto pozíciu udržať. Pilotov Ferrari sme však zastaviť nedokázali.“

„V sobotu postup do Q3, dnes umiestnenie v najlepšej desiatke, takže máme nejaké body. Nebol to ten najlepší víkend, no tento okruh nášmu balíku príliš nesedí. Žiaľ, čakajú nás tu ďalšie preteky, takže musíme zapracovať a niečo za ten týždeň nájsť. Máme však nejaké nápady a som si istý, že v nasledujúcich dvoch týždňoch auto zlepšíme,“ povedal Alonso.

Tomu sa v pretekoch stala nemilá vec, keď pred seba púšťal o kolo rýchlejšieho Maxa Verstappena. Lídra chcel pustiť čo najrýchlejšie, avšak spomalil možno až príliš. Využil to jeho krajan a kamarát Carlos Sainz, ktorý ho následne predbehol.

„Z kokpitu to bolo frustrujúce. Stratíte pozíciu, pretože rešpektujete modré vlajky. Myslím si však, že by nás Carlos tak či tak predbehol o jedno alebo dve kolá neskôr, pretože jeho tempo bolo omnoho lepšie než to naše. Nemyslím, že to niečo zmenilo na našich pretekoch,“ uzavrel Alonso.

Sčítané a podčiarknuté. V Azerbajdžane, Francúzsku i Štajersku Alonso zakaždým porazil Ocona v kvalifikácii a zakaždým postúpil do Q3. Na týchto troch podujatiach pritom získal štrnásť bodov, Ocon okrúhlu nulu.

Súvisiace články