logo F1online.sk

Wolff priznáva: Prvýkrát po ôsmich rokoch nám chýba rýchlosť

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2021

Za posledné roky sme si už zvykli, že Toto Wolff v rozhovoroch s médiami rád označuje svojich súperov za favoritov. Pred pár rokmi ním malo byť Ferrari, keď kvôli machináciám s pohonnou jednotkou upadlo, tak takýmto titulom častoval Red Bull. Po dnešných pretekoch, v ktorých Max Verstappen rozobral strieborné šípy na súčiastky, však Wolff priznal, že až teraz jeho tímu skutočne chýba rýchlosť — prvýkrát v hybridnej ére.

Mercedes už pritom tohtoročný monopost nevyvíja, hoci Lewis Hamilton po Veľkej cene Štajerska volá po vylepšení auta. Toto Wolff to celý víkend odmietal, v sobotu napríklad uviedol, že jeho tím je rozhodnutý investovať zdroje do budúcej sezóny “aj s dôsledkami, ktoré to môže mať pre sezónu 2021”.

V rozhovore pre Sky Sports Toto Wolff hovoril o situácii, v ktorej sa Mercedes ocitol, o čosi obšírnejšie. “Je pravda, že to nebol taký zlý výsledok,” uznal na začiatok, no hneď vysvetlil, prečo sa z neho neteší: “Toto sú naozaj prvé preteky za osem rokov, v ktorých nám proste chýba rýchlosť.”

“Tento rok sme už ukončili vývoj, pretože veríme, že bude veľmi dôležité správne zvládnuť nasledujúce roky. Red Bull aj naďalej predstavuje aerodynamické novinky, takže treba uznať aj ich stratégiu. Teraz cítime, že sa nám vzďaľujú a ich pohonná jednotka len upevňuje ich výkony. My musíme dať hlavy dokopy a vyťažiť maximum z nášho balíka. Toto sa ešte ani zďaleka neskončilo.”

“Sme maximálne zapálení, toto ešte nie je uzavreté, rýchlosť nám chýbala dnes, v nedeľu počas prvej veľkej ceny v Rakúsku. Čaká nás ich ešte pätnásť a my budeme robiť, čo budeme môcť. Budeme vyhrávať preteky, budeme na pole position a budeme bojovať. Kľúčová bude spoľahlivosť, ale dnes sme proste nemali nástroje na to, aby sme vyhrali. Max zakaždým dokázal vytiahnuť niečo viac,” poznamenal Wolff.

V Red Bulle stále s vývojom neprestávajú, pritom Wolff už v Monaku hlásil, že prakticky žiadne ďalšie vylepšenia monopostu W12 nemôžeme očakávať. A hoci Hamilton volá po obnovení vývoja, Wolff trvá na tom, že to by v tejto fáze nebolo rozumné.

“Nové pravidlá nebudú platiť len pre budúci rok, ale celé nasledujúce roky. Je to úplne odlišný koncept auta a vy to musíte vyvážiť. Prakticky všetci už pracujú na budúcoročných autách, hoci niektorí ešte môžu prinášať niečo nové. Red Bull si vo štvrtok a v piatok priviezol kamióny nových súčiastok. To je fér, taká je ich stratégia, ktorá sa momentálne ukazuje ako úspešná, pretože dnes boli proste vo svojej lige,” ďalej rečnil Wolff.

Platí však rozpočtový strop a matematika hovorí, že čím viac Red Bull investuje do tohto roka, tým viac bude strácať v tých ďalších. “Treba nájsť balans medzi týmito dvoma sezónami. Keď sa o päť alebo desať rokov obzrieme, uvidíme, či to bolo správne alebo nesprávne rozhodnutie. V každom prípade tento boj sa ešte neskončil.”

“Šampionát sa nevyhráva len nasadzovaním nových aerodynamických komponentov, pretože od istého bodu dokonca aj také tímy ako Red Bull, ktoré stále nasadzujú novinky, budú musieť prepnúť celý vývoj na ďalší rok. To znamená, že veľmi dôležité bude optimalizovanie auta okolo nastavení, práce s nastaveniami, pneumatikami, ako auto prevádzkujeme. Nedáva žiaden zmysel vrátiť sa na týždeň, dva alebo mesiac k tohtoročnému autu, pretože by sme toho ani zďaleka nezískali tak veľa ako na aute pre rok 2022.”

Hamilton s týmto plánom súhlasí? Určite by sa najradšej stal osemnásobným majstrom sveta už túto zimu. “Pilot vždy bude bojovať so všetkým, čo má k dispozícii. Už sme o tom mali debatu. Skutočnosť je taká, že toto je veľmi racionálne rozhodnutie. Vylepšenia, ktoré prinesieme, nezmenšia aerodynamický deficit o toľko, koľko nás to bude stáť pri týchto nových pravidlách. To je fakt.”

“A ako som povedal, aj oni budú musieť v istej chvíli ukončiť vývoj aerodynamiky, pretože inak by to bolo príliš nebezpečné s ohľadom na budúcoročný šampionát,” dodáva Wolff naznačujúc, že koncom roka sa všetko môže opäť vyrovnať. “Boj o titul stále žije. Tento okruh nám v minulosti úplne nevyhovoval a dnes to nebolo inak. To však neznamená, že nám už nezostali žiadne zbrane.”