logo F1online.sk

Norris po osamelých pretekoch: Toto je naše maximum

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 6. 2021

Lando Norris naďalej očaruje svojou konzistentnosťou. Ako jediný pilot bodoval vo všetkých pretekoch sezóny a iba raz prišiel do cieľa mimo top 5. Aj v Rakúsku bol najlepším zo zvyšku sveta.

Po sobote sa možno fanúšikovia McLarenu nádejali, že by Lando mohol zamiešať karty aj v bitke o pódium. Keďže však nepršalo a neprišli žiadne neočakávané okolnosti, zostali tieto nádeje nevyslyšané.

Lando Norris absolvoval pomerne osamotené preteky a cieľovú čiaru preťal na piatej priečke s komfortným náskokom na šiesteho Carlosa Sainza.

„Veľa sa toho okolo mňa nedialo, čo však môžeme brať aj ako dobrú vec. Nebol som pod nejakým veľkým tlakom, a zároveň som bol ďaleko od áut predo mnou. Celkovo to však boli dobré preteky,“ povedal Lando Norris po pretekoch.

„Piate miesto bolo dnes naším maximom. Zdalo sa, že na konci, keď sa všetko upokojilo a autá boli ľahšie, sme už mali lepšiu rýchlosť. V každom prípade, v kvalifikácii som na pole position stratil niečo cez dve desatiny, a dnes som na špičku strácal dve sekundy na kolo. Pri týchto teplotách a degradácii pneumatík sú rozdiely vo výkonnosti monopostov oveľa výraznejšie,“ pokračoval mladý Brit.  

McLaren sa očividne koncentroval najmä na svoju bitku s Ferrari, možno aj preto Norris v úvode ani veľmi nebojoval voči Pérezovi a Bottasovi. Odvtedy to bolo o manažmente pneumatík a spoľahlivosti. Dráma, o ktorej málokto vie, nastala počas zastávky v boxoch. Mechanici si všimli zaseknutú fóliu z priezoru prilby, ktorá mohla pri chladení auta narobiť poriadne problémy. Rýchlo zareagovali a vytrhli ju.  

„Rád by som bol oveľa bližšie k absolútnej špičke, rád by som bojoval o štvrté či tretie miesto. Autá pred nami však boli jednoducho príliš ďaleko. Bolo by skvelé nájsť niečo magické na budúci víkend, no skrátka, Mercedes a Red Bull sú príliš vpredu.“

Pre britský tím boli body Landa Norrisa veľmi dôležité. Vzhľadom na dobrú pretekovú rýchlosť Ferrari a technické problémy Daniela Ricciarda, to dnes skončilo na body 10:14 z pohľadu McLarenu.

„Ferrari bolo veľmi blízko. V kvalifikácii sa trápili, no dnes boli skutočne rýchli. Majú jedno z najlepších áut v zákrutách, no trošku ešte strácajú na rovinkách. Carlos išiel na konci výborne, musel som viac tlačiť, aby som sa pred ním udržal, a aj Charles sa vrátil po nevydarenom začiatku. Myslím si, že o týždeň to na mäkších zmesiach budeme mať náročnejšie, neočakávam, že to bude také priamočiare ako počas tohto víkendu,“ uzavrel Lando Norris.