logo F1online.sk

Leclerc ohromený rýchlosťou Ferrari: Niečo také som už dlho nevidel

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 6. 2021

Mohlo dnes Ferrari siahať aj po lepšom umiestnení než je šieste a siedme miesto? Nuž, to je hypotetická a zrejme aj zbytočná otázka. Faktom však je, že pretekové tempo monopostu SF21 bolo naozaj neuveriteľné, zvlášť keď uvážime predstavenie Ferrari vo Francúzsku. Jazdcom dňa sa v nedeľu stal Charles Leclerc, ktorý však so sebou určite nemôže byť úplne spokojný.

Monačan totiž zruinoval preteky nielen sebe, ale aj ďalším jazdcom, hoci nemôžeme úplne tvrdiť, že incident z prvého kola bola celkom jeho chyba, keďže komisári situáciu neriešili. Leclerc v úvode „naťukol“ zadnú časť monopostu svojho kamaráta Pierra Gaslyho a spôsobil mu defekt. Pilot AlphaTauri nemal svoje auto celkom pod kontrolou v dôsledku čoho poslal v tretej zákrute do hodín Antonia Giovinazziho a spôsobil defekt Nicholasovi Latifimu. Gasly následne zamieril do boxov a z pretekov odstúpil.

Leclerc však mal to šťastie, že mohol po výmene predného krídla pokračovať. Jeho Ferrari malo vo zvyšku pretekov skutočne nevídanú rýchlosť a neraz jazdil porovnateľné časy ako Lando Norris, Sergio Pérez alebo Valtteri Bottas. Charles sa napokon zvládol dostať aspoň na siedme miesto a preteky zachrániť. Jeho tímový kolega Carlos Sainz skončil šiesty, čo znamená, že Ferrari si z pretekov odváža naozaj solídne body.

„Ak sa pozrieme, čo sa stalo v prvom kole, tak to z našej strany boli neuveriteľné preteky,“ povedal pred mikrofónmi Sky Charles Leclerc. „Mali sme neuveriteľnú rýchlosť, ale udalosti prvého kola nám zabránili dosiahnuť oveľa, oveľa lepší výsledok. Bola to veľká príležitosť. Naše tempo bolo skrátka neskutočné. Ak odrátam prvé kolo, tak to bol z mojej strany jeden z najlepších výkonov vo Formule 1.“

Monačan dával rozhovor krátko po pretekoch, incident z prvého kola tak z opakovaných záberov ešte nevidel. Podľa komentátora prenosu Martina Brundla danú situáciu zle vyhodnotil. Leclerc mal z kokpitu pocit, akoby Gasly zatočil trochu doľava. V každom prípade komisári incident neprešetrovali.

„Ak mám byť úprimný, potrebujem sa na celú situáciu ešte raz pozrieť z opakovaných záberov. Neviem, či Pierre neurobil mierny pohyb doľava a ja mierny doprava v tom istom čase,“ povedal Leclerc.

Dnešné preteky môžu Ferrari naplniť optimizmom. O týždeň sa totiž stretneme opäť na tej istej trati. „Na ďalší víkend sa samozrejme veľmi teším. Dnešok bol naozaj špeciálny. Už dlho som z našej strany nevidel také pretekové tempo. Bolo skvelé to sledovať,“ povedal monacký pretekár.

Súvisiace články