logo F1online.sk

Wolff sa smeje z reakcie McLarenu: Niektorí v padoku hneď stláčajú gombíky a vyplakávajú

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 6. 2021

Valtteri Bottas dostal v piatok penalizáciu straty troch miest na štarte Veľkej ceny Štajerska. Dôvodom bolo jeho „potenciálne nebezpečné“ správanie v boxoch. Fínsky pretekár počas druhého voľného tréningu vyrazil od svojich mechanikov tak rýchlo, až stratil kontrolu nad svojim monopostom. Následný trest jeho i celý Mercedes poriadne rozčúlil.

Hneď po tomto incidente kontaktoval kontaktoval manažér McLarenu Paul James riaditeľstvo pretekov a veľmi sa na Bottasove počínanie hneval. „Michael, toto je absolútne smiešne. Veď mohol zostreliť našich chlapcov.“ Keďže je linka medzi tímami a Michaelom Masim po novom verejná, táto komunikácia sa dostala aj do prenosu.

„Je veľmi zábavné sledovať, ako niektorí športoví riaditelia hneď vyzváňajú Michaelovi Masimu a prichádzajú so scenármi ako z Armageddonu,“ povedal boss Mercedesu Toto Wolff. „Je len dobré, že teraz sú linky na riaditeľstvo pretekov otvorené, môžeme si to teda vypočuť a zasmiať sa na tom.“

Komisári udelili Bottasovi stratu troch miest na štarte za „potenciálne nebezpečnú“ jazdu v boxoch. Podľa fínskeho pretekára testovali v Mercedese novú procedúru, v rámci ktorej skúšali zastávku a prejazd pit lane na druhý rýchlostný stupeň. Obyčajne majú zaradenú jednotku. Wolff síce súhlasí s tým, že sa jednalo o potenciálne riziko, ale komisári mali podľa neho vziať do úvahy aj Bottasov čistý „trestný register“.

„Valtteri sa roztočil v boxovej uličke, čím mohol niekoho zraniť. Síce sa to stalo pri rýchlosti chôdze, ale aj tak mohol niekomu ublížiť. V tomto smere tomu trestu rozumiem,“ hovorí Wolff.

„Trest však považujem za neprimerane tvrdý, najmä voči niekomu ako Valtteri, ktorému sa také veci nestávajú. Vysvetlil to úprimne a priamočiaro. Ostatní by pribehli s výhovorkami ako: ‚Neviem čo sa stalo, nápis na zemi bol príliš klzký a musíte ten náter zmeniť, pretože sa môže niečo stať…‘ On však prišiel a povedal: ‚Snažil som sa optimalizovať môj rozbeh, ale stratil som kontrolu‘,“ hovorí Wolff.

„Takýto prístup ako má Valtteri v padoku potrebujeme. Platí to aj pre tých, ktorí hneď stláčajú gombíky, vyplakávajú a nariekajú,“ uzavrel Rakúšan.