logo F1online.sk

Williamsu sa pošťastilo na bezvetrie, Russell si po ďalšom skvelom výkone verí na body

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 6. 2021

Williams zažil v sobotu v Rakúsku vskutku hektický deň. Nicholasovi Latifimu ušiel postup do Q2 len o pár stotiniek, Georgeovi Russellovi postup do Q3 dokonca o pár tisíciniek. Britský mladík predviedol ďalší fantastický výkon a zajtra sa so svojim Williamsom postaví na štarte na výhodnú jedenástu pozíciu. Ambícia pred zajtrajšími pretekmi je jasná, konečne zabodovať.

Russell to síce mal v prvej časti kvalifikácie trochu nahnuté a svoj postup zachraňoval na poslednú chvíľu, no ani tentoraz nesklamal a Latifiho porazil. Jeho chvíľa prišla v Q2, kedy dokázal svoj čas z Q1 vylepšiť o asi štyri desatiny a porazil Sainza, Ricciarda či Vettela. Postup do Q3 mu pritom ušiel len o mikroskopických osem tisícin sekundy, čo ho naozaj poriadne mrzelo. Na druhej strane má pri výbere stratégie voľnú ruku, čo je dobrá východzia pozícia pred nedeľnými pretekmi.

„Samozrejme, že sme chceli postúpiť do Q3. Niečo také by bol obrovský úspech,“ povedal po skončení kvalifikácie Russell. „Bolo to tesné, no na druhej strane je uspokojujúce, keď sa vám podarí z auta dostať maximum. A čo viac, ako tím kladieme väčší dôraz na pretekové tempo a snažíme sa monopost vyladiť práve na nedeľu.“

„Poďme sa teda pozrieť, ako to napokon dopadne. Myslím, že sme sa na to jedenáste miesto dostali zaslúžene. Za nami je množstvo rýchlych chalanov – Ricciardo, Sainz, Vettel – ale teším sa na to a určite chceme zabodovať.“

„Pokiaľ ide o nastavenie, vydali sme sa trochu novým smerom a zdá sa, že sa to vypláca. Absolvovali sme s tým však iba pár pretekov, preto si ešte musíme počkať. V aute som cítil sebadôveru a dnešok bol veľmi pokojným dňom, ani len náznak nárazového vetra alebo niečo podobné. Som si istý, že aj to nám dosť pomohlo,“ povedal Russell.

Ten si so svojim autom v pretekovom tempe naozaj verí. Už vo Francúzsku ukázal monopost FW43B záblesky dobrej pretekovej rýchlosti. Teraz dostane George skvelú štartovaciu pozíciu a ideálnu stratégiu. Prelomí konečne čakanie Williamsu na body, ktoré trvá už dva roky?

„Tento piatok bol asi najlepším piatkom, aký sme kedy mali. Uvidíme, či sa to prenesie aj do nedele. Máme na sklade ešte jednu čerstvú sadu tvrdých gúm. Síce sme to na hardoch neskúšali s menším množstvom paliva, ale z auta som mal skvelý pocit a vyzeráme naozaj silní,“ dodal Russell.