logo F1online.sk

Ferrari malo v piatok veci pod kontrolou, rovnako ako vo Francúzsku

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 6. 2021

Ferrari po nedeľnom výbuchu na Paul Ricard akoby nevedelo, na čom vlastne je. Dve podujatia po sebe na rovnakej trati sú tak dobrým testom pre tím z Maranella, ktorý sa snaží vyriešiť svoje problémy s drobením predných pneumatík. V piatok to však opäť vyzeralo dobre, podobne ako vo Francúzsku. Aj preto sú obaja piloti vo svojich vyjadreniach opatrní.

Vývoj tohtoročného monopostu vlastne už skončil. Je teda možné, že Ferrari problém s pneumatikami v tomto roku ani nevyrieši, avšak možno ho dokáže aspoň zmierniť. V Rakúsku však akoby bolo všetko opäť naruby. Scuderia bola v pretekovom tempe pomerne silná a trápi sa skôr v kvalifikačnom. A problémy s pneumatikami? Zatiaľ ich príliš nebadať. Avšak dosť podobné to po piatku bolo aj vo Francúzsku. Našlo teda Ferrari nejaké odpovede na otázky, ktoré sa vynorili v Le Castellet?

„Ani nie, ale skúšame s oboma autami rôzne veci a v súčasnosti je to z našej strany tak trochu aj o učení. Ešte nemáme riešenie toho, čo sa stalo vo Francúzsku. Ako som povedal, skúšame rôzne veci, ktoré by pre náš tím mohli byť užitočné. Snáď už čoskoro budeme mať riešenie problému, ktorý nás vo Francúzsku postihol,“ povedal po piatku Charles Leclerc.

„Ak mám byť úprimný, tak dnes sme sa trápili skôr v kvalifikačnom tempe. V jazdách s vyšším množstvom paliva sme boli celkom konkurencieschopní a potrebujeme zapracovať na našej rýchlosti na jedno kolo. V tejto sezóne sme pritom boli zvyknutí, že to bolo skôr opačne.“

„Bude to náročné, pretože nemáme úplnú istotu, či sme v ideálnom okne pre nedeľné preteky. Vo Francúzsku sme po piatku boli celkom spokojní, no v pretekoch prišlo nepekné prekvapenie. Mám však pocit, že pre nedeľné preteky sme v lepšej forme a potrebujeme pred zajtrajškom zapracovať skôr na našom kvalifikačnom tempe,“ dodal Leclerc.

Veľmi podobne sa na margo piatkovej výkonnosti monopostu SF21 vyjadril aj jeho tímový kolega.

„Dnes ráno sme experimentovali s nastavením a snažili sa nájsť nejaký smer, ktorým sa treba uberať. V súčasnosti prebieha analýza. Môžete si byť absolútne istí, že snažíme zistiť, čo sa deje s prednými pneumatikami,“ povedal Sainz.

„Dnešok bol dosť veľká výzva. Nesústredíte sa totiž naplno na svoju výkonnosť a miesto toho sa pokúšate porozumieť autu,“ dodal rodák z Madridu, ktorý podporil svojho tímového kolegu v tom, že pretekové tempo Ferrari bolo v piatok celkom dobré.

„Pretekové tempo nie je zlé. Ak sú pneumatiky v pohode, naše tempo nie je úplne mimo. Avšak keď sa pneumatika drobí, keď je opotrebovanie predných pneumatík vysoké, vtedy sa poradím začneme prepadať. Dnes sa však zdalo, že sme to mali pod kontrolou a naše tempo vyzeralo dobre. Rovnaké to však bolo aj vo Francúzsku, kde sme sa po piatku usmievali, ale potom sa niečo stalo. Sme preto veľmi opatrní,“ dodal Sainz.