logo F1online.sk

Bottas príde kvôli hodinám v boxoch o tri miesta

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 6. 2021

Valtteri Bottas v nedeľu s určitosťou z pole position nevyštartuje. Komisári mu totižto za nebezpečný manéver v boxoch, po ktorom sa roztočil, naparili trest v podobe straty troch miest na štartovom rošte VC Štajerska.

Počas tréningov nie je ničím výnimočným, že sa piloti pred svojou garážou snažia pogumovať povrch, na ktorom sa odohrávajú zastávky v boxoch. Len málokedy však vidíme, že by sa niekto pri takomto pretáčaní zadných pneumatík tak prerátal, aby dostal v boxoch hodiny a ohrozil okolostojacich mechanikov.

V tomto prípade mali namále mechanici McLarenu. Vedenie tímu tak okamžite hlásilo Michaelovi Masimu, že to je “absolútne smiešne”. Ľahko sa totižto mohlo stať, že by Bottas niekoho zrazil. Britský tím tak nepriamo žiadal pre Bottasa trest, nuž a dočkal sa ho.

Stratu troch miest a prirátanie dvoch trestných bodov na jeho superlicenciu komisári zdôvodnili “potenciálne nebezpečným manévrom”. “Keď Bottas vyrazil zo svojej vyhradenej pozície pre zastávku, stratil kontrolu nad svojím autom, zatiaľ čo sa vracal do rýchleho pruhu. Auto bolo pretáčavé, roztočil sa a zastavil krížom cez rýchly pruh pri boxoch McLarenu,” píšu komisári vo verdikte.

“Počas vypočutia Bottas uviedol, že v minulosti strácali čas pri výjazde z boxov, preto skúsili niečo nové, a teda vyrazil na druhom prevodovom stupni. Výsledkom bolo, že sa kolesá pretáčali oveľa viac a to viedlo k nečakanému výsledku. Preto nedokázal udržať auto pod kontrolou v rýchlom pruhu. Toto musí byť vyhodnotené ako potenciálne nebezpečné jazdenie, najmä preto, že v boxovej uličke boli ďalšie osoby,” doplnili kompetentní.

Bottasa svojím rozhodnutím zrejme zaskočili. Ešte pred vypočutím bol presvedčený, že sa to zaobíde bez trestu. Vraj by bol “prekvapený”, ak by komisári nejako zakročili. “Bola to normálna chyba, aj to sa stane. Som si istý, že len chcú vedieť, čo sa tam naozaj stalo.”

Súvisiace články