logo F1online.skF1online.sk

Mercedes sa nemieni vrátiť k vývoju tohtoročného auta

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 6. 2021

Hoci už Mercedes v Pohári konštruktérov stráca 37 majstrovských bodov, svoje plány meniť nechce. Toto Wolff dnes v Rakúsku zopakoval svoje slová z Monaka, že vývoj monopostu W12 sa už definitívne skončil. Ani hrozba straty titulu to nezmení…

Tímy musia tento rok dôkladne zvážiť, či ešte budú pokračovať v aktuálnom vývoji, alebo sa radšej budú pozerať do budúcna a investujú svoje zdroje do novej éry. V Red Bulle po rokoch márnych snáh zaútočiť na titul majú pocit, že rozumnejšie bude uspokojiť sa s vrabcom v hrsti.

Mercedes však k tejto sezóne pristúpi inak; podľa Tota Wolffa sa nepozerá len na tohtoročnú bitku, jeho tím chce vyhrať celú vojnu, ktorá sa bude ťahať ešte poriadne dlho. Preto tohtoročný monopost W12 čakajú len “maličké úpravy”.

Rozhodnutie je teda neotrasiteľné, k vývoju aktuálneho auta sa Mercedes nevráti a nezmení to ani fakt, že Red Bull je na koni; vyhral posledné tri veľké ceny. “Nie, v skutočnosti nie, pretože veríme, že toto je športová vojna, ktorá potrvá dlho. Nie je to len o jedných pretekoch alebo jednej sezóne.”

“Budúcoročné pravidlá budú platiť mnoho rokov a vývojová krivka je spočiatku veľmi strmá. Potrebujete teda zvážiť tieto dve veci,” vysvetľoval Toto Wolff v rozhovore s Martinom Brundlom, ktorý sa ho vzápätí spýtal: “Takže to je všetko? Budete jazdiť len s tým, čo ste si priniesli?”

“V podstate. Nejaké detaily sú na ceste, ale nie je to tak, že by sme predstavovali nové predné krídla,” odvetil šéf strieborných šípov, ktoré proti Red Bullu nebojujú len vývojovo. Úspešný tlak na zmenu v pravidlách ohľadom zadných krídel či zastávok v boxoch Mercedesu z rozpočtu neodčerpal ani cent.

Tím z Brackley musí využiť všetky páky, ktoré sa mu ponúkajú, ak chce vyhrať. Je však pod tlakom, pod ktorým začína robiť chyby. Wolff si to uvedomuje, no toto napätie si podľa svojich slov užíva. “Je to dobré, pretože je to nová situácia, akú sme posledných sedem rokov nemali. Vedieme dobrý boj, a preto sme v tomto športe. Teraz sme jasne zahnaní do kúta, ale niekedy to proste treba vziať športovo a pokúsiť sa o reparát.”

Súvisiace články

Diskusia