logo F1online.skF1online.sk

Alonso vysvetlil, ako zastávkou v boxoch obišiel tímovú réžiu

Esteban Ocon
© Alpine
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko23. 6. 2021

Tímová réžia nie je výnimočná ani v súčasnosti a tímy Formuly 1 občas podľa potreby vymenia pozíciu svojej dvojice jazdcov na trati. Fernando Alonso však v rozhovore priznal, že radšej vo Francúzsku preferoval zastávku v boxoch ako prepustenie miesta svojmu tímovému kolegovi.

V čase, keď sa Alonso trápil na svojich stredne tvrdých pneumatikách, predbehli ho oba McLareny a tiež Sebastian Vettel na Aston Martine. Keďže sa Španiel trápil a za sebou mal svojho tímového kolegu Ocona na odolnejších tvrdých pneumatikách, tím ho zavolal do boxov, aby tak uvoľnil cestu práve Oconovi.

Pri otázke ohľadom zastávky v boxoch Alonso odpovedal: „V zásade by som radšej zastavil. Ak chcete, urobím to v 1. zákrute, ale stratím dve alebo tri sekundy. Možno je lepšie zastaviť (v boxoch).“

Hneď za Oconom sa totiž v tom čase nachádzal Lance Stroll na Aston Martine. Alonso tak nechcel stratiť cenné sekundy pri súboji s dvojicou Aston Martinov.

Alonso vysvetlil aj diskusiu o tímovej réžii, ktorá v pretekoch mohla nastať. Španielsky pretekár povedal: „Samozrejme, že sme sa o tom rozprávali, že v pretekoch by mohla nastať takáto možnosť, pretože sme štartovali na iných pneumatikách, takže sme sa v určitom okamihu mohli stretnúť. Zastavovali by sme však buď v tom, alebo v nasledujúcom kole, takže zatiaľ čo Esteban bojoval s Aston Martinom, možno to nebol najlepší okamih.“

„Zastavil som v nasledujúcom kole a myslím si, že to bolo najlepšie rozhodnutie dať mu voľný vzduch. Ideálne by bolo nemať Estebana za sebou. Mohol som zastaviť o niekoľko kôl neskôr, ale samozrejme, nechceli sme ho zdržať,“ pokračoval Fernando Alonso.

„Bola to dobrá nedeľa,“ dodal Alonso. „Dobré body pre tím, ďalšie štyri body vo vrecku. Štart na deviatom mieste a ôsme miesto (na konci), myslím si, že je to dobrý priebeh pretekov. Skončiť pred dvojicou Ferrari a Aston Martinmi, myslím, že to boli dobré preteky, čo sa týka bodov aj výsledkov, takže som s tým spokojný.“

„V Baku sme boli v Q3 a skončili sme na šiestom mieste, na okruhu Paula Ricarda sme boli v Q3 a skončili sme na ôsmom mieste, takže si myslím, že sme stále lepší a lepší a som z toho šťastný,“ uzavrel 39-ročný Španiel.

Súvisiace články

Diskusia