logo F1online.sk

Wolff je rád, že si Bottas zanadával: Konečne zo seba niečo vypustil!

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 6. 2021

K miernemu rozruchu v tábore Mercedesu v nedeľu prispela vysielačka Valtteriho Bottasa, ktorý na konci pretekov akoby odkazoval: Ja som vám to hovoril! Podľa fínskeho pretekára ho chybná stratégia obrala o pódium a možno aj šancu vyhrať. Toto Wolff svojho pilota za túto otvorenú kritiku nekarhá, práve naopak. Vraj ho potešila.

Víťazstvo začalo Mercedesu utekať pomedzi prsty po nevydarenej zastávke v boxoch, počas ktorej sa Max Verstappen dostal späť do čela. Bol to pritom práve Bottas, ktorý spustil prvé kolo pitstopov, keď sa na pohľad pokúsil o undercut na Verstappena.

“Nemali sme na výber,” vysvetľoval rozhodnutie zastaviť tak skoro Toto Wolff. “Valtteriho pneumatika začala vytvárať vibrácie a ku koncu nám to robilo vážne starosti. Vibrácie sa už dostali cez zavesenie. Kvôli tomu, že tú pneumatiku prebrzdil, mu kedykoľvek mohlo niečo zlyhať. Vedeli sme, že tým rozbehneme zastávky v boxoch priskoro, ale nemali sme na výber.”

Za to, že Bottas musel na konci tak dlho jazdiť na zničených hardoch, na ktorých ho predbehol ešte aj Pérez, si tak sčasti môže Fín sám. Je však pravdou, že Mercedes mohol pri takomto vývoji zmeniť stratégiu na “plán B”, ktorého sa Bottas dožadoval.

Keď ho tím nevypočul, vo vysielačke dal svoju nespokojnosť jasne najavo. Bottas podľa svojich slov nezašiel priďaleko. “Veľmi jasne som len odkázal, čo som si o tom myslel. Už skôr v pretekoch som navrhoval dvojzastávkovú stratégiu, ale tím si vybral jednozastávkovú. A takto to dopadlo.”

Čo na to hovorí Wolff? “Ja si myslím, že je to skvelé. Konečne kritizuje, konečne zo seba Valtteri niečo dá aj von. Úprimne, teší ma to.”

“Valtteri dnes jazdil extrémne dobre, takže vidím tu pozitívny vývoj. Tieto preteky v skutočnosti vypovedajú v jeho prospech. Čo to znamená s ohľadom na nasledujúci rok, je ešte skoro povedať pre Valtteriho aj pre Georga,” neobišiel jazdeckú otázku šéf stajne a jej tretinový majiteľ.

Valtteri Bottas dorazil do cieľa štvrtý s takmer 50-sekundovým náskokom na piateho Landa Norrisa. Mercedes sa teda mohol pokojne rozhodnúť Bottasovi vymeniť pneumatiky a získať aspoň bod za najrýchlejšie kolo, ktorý v tom čase vlastnil Max Verstappen.

Wolff vysvetlil, prečo túto príležitosť Mercedes nevyužil. “Mysleli sme si, že Pérez dostane trest za predbehnutie mimo limitov trate, tak sme sa chceli s Valtterim pokúsiť udržať v piatich sekundách. Rozhodovali sme sa teda medzi penalizáciou a najrýchlejším kolom. Zariskovali sme a prehrali.”