logo F1online.sk

Verstappen: Ani my sme nečakali, že sa ten undercut podarí

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 6. 2021

Sezóna 2021 nám zatiaľ ponúka strhujúce divadlo. Jej doterajším vládcom je Max Verstappen. Zo siedmich pretekov vyhral tri, rovnako ako Lewis Hamilton, avšak dopustil sa menšieho počtu chýb. Aj preto je po tretine sezóny v čele celkového hodnotenia s náskokom dvanástich bodov.

Aj okruhy s povesťou nudných vedia ponúknuť strhujúce divadlo. Skutočne, kto by bol pred pretekmi povedal, že bez dažďa, výjazdu safety caru či iných vonkajších vplyvov, ponúkne Paul Ricard takúto drámu? V nedeľu sme so zatajeným dychom pozorovali odvážnu stratégiu Red Bullu i jazdecké majstrovstvo Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona. Obaja podali fantastický výkon, no tešiť sa môže len jeden a tentokrát to bol holandský pretekár.

„Nebolo to vôbec jednoduché, zvlášť začiatok pretekov pre mňa bol dosť zložitý. Všetci ste videli, čo sa stalo v prvej zákrute. Naozaj ma to zaskočilo. Myslel som, že je to v poriadku a zrazu som stratil kontrolu nad zadnou časťou. Vyšiel som mimo trať a stratil jednu pozíciu,“ povedal Verstappen.

„Bol som naozaj naštvaný, musíte sa však pozerať dopredu. Pred nami boli ešte dlhé preteky, v ktorých sa mohlo stať naozaj všetko,“ dodal Max.

Ten si svoje víťazstvo skutočne vydrel. Okrem vlastného výkonu za to však vďačí aj dobrým strategickým rozhodnutiam Red Bullu a rýchlosti na rovinkách. Jeho tím sa totiž rozhodol staviť na menšie zadné krídla, aby tak zlepšil maximálku. Tento detail nemusel hrať vôbec zanedbateľnú úlohu.

„Rozhodli sme sa pre dve zastávky v boxoch a sám som si nebol istý ako to dopadne. No ako som sa blížil, videl som, v akom stave sú Lewisove pneumatiky. Boli naozaj opotrebované. Keď som sa dostal do DRS dosahu, tak so zadným krídlom, ktoré sme zvolili, to bol celkom ľahký predbiehací manéver,“ povedal Verstappen.

Max a jeho tím si môžu zarámovať aj undercut, ktorý im v nedeľu vyšiel. Ako sa im to podarilo, bolo pre všetkých záhadou a prekvapení zostali aj v Red Bulle.

„Moje výjazdové kolo po prvom pit stope bolo dobré. Nečakal som však, že undercut tu bude taký účinný. Neviem, aký rýchly bol Lewisov pit stop, no podľa mňa nikto – vrátane nás – nečakal, že sa nám ten undercut podarí,“ vyhlásil Max.

Red Bull tak cestuje na svoje domáce podujatie s 12-bodovým náskokom v jazdeckom a 37-bodovým v tímovom hodnotení.

„Vyzerá to veľmi sľubne. V minulosti sme mali na Red Bull Ringu dobré výsledky, ale to nám nič negarantuje. Musíme opäť auto správne nastaviť a dobre si prečítať tamojšie podmienky. Očakávam, že to bude opäť tesné, dozvieme sa už čoskoro,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články