logo F1online.sk

Pérez si trúfal aj na Hamiltona: Potreboval by som tri kolá…

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2021

Sergio Pérez v Red Bulle už takmer do bodky plní to, na čo ho do Red Bullu zavolali; berie body úhlavným nepriateľom z Mercedesu. Dnes síce len Valtterimu Bottasovi, no badať zlepšenie, keďže podľa jeho slov chýbali len tri kolá na to, aby o pozíciu nižšie zosunul aj Lewisa Hamiltona.

Okruh Paula Ricarda priniesol aj súboj Sergia Péreza a Valtteriho Bottasa, hoci po prvých pár kolách vôbec nič nenasvedčovalo tomu, že Mexičan bude mať na strieborné šípy nárok. Bottasovi sa dlho nevedel priblížiť na oveľa menej ako päť sekúnd.

Postupne sa však lokomotíva Pérez začala rozbiehať a v závere veľkej ceny zvalcovala aj Valtteriho Bottasa rovnako na jednozastávkovej stratégii. Na moment však nebolo isté, či si Mexičan bude môcť svoju priečku nechať, keďže krátko po predbiehacom manévri vyšiel mimo trať.

Komisári spustili vyšetrovanie, no uzavreli ho bez sankcie. Podľa nich totižto Pérez “dokončil svoj predbiehací manéver na Bottasa ešte predtým, ako v desiatej zákrute opustil trať. Táto skutočnosť zmenila otázku opustenia trate na štandardný problém limitov trate. Komisári uznali, že Pérez stratil dostatok času v nasledujúcej zákrute, takže sa nemohlo hovoriť o tom, že by získal trvalú výhodu.”

Pérez sa pri tomto súboji pristavil aj po pretekoch. “Bolo to dosť ťažké, pretože sme sa doťahovali na autá o kolo pozadu. S DRS a premávkou predo mnou to bolo náročné. Do desiatej zákruty som šiel okolo neho. Už som bol vpredu a pokúsil som sa mu nechať čo najviac miesta, čo znamenalo, že som vyšiel mimo trať. Vrátil som sa a v postate nezískal výhodu, keďže manéver už bol dokonaný. Išlo najmä o to, aby som mu nechal miesto a vyhol sa akémukoľvek možnému kontaktu.”

Red Bull tak má vo vrecku tri víťazstvá za sebou a náskok v Pohári konštruktérov natiahol na 37 bodov. Mohlo to byť viac, keby v závere okrem Bottasa Pérez predbehol aj Lewisa Hamiltona. Brit sa v posledných kolách trápil oveľa viac ako Red Bull; a to vďaka Pérezovmu manažmentu aj posunutiu prvej zastávky.

“Tím odviedol dobrú prácu, keď ma v prvom stinte nechal na trati. Prvých desať a posledných päť kôl toho stintu to bolo dosť neovládateľné, degradácia bola oveľa vyššia, než sme čakali. Tím však podľa mňa rozhodoval správne, šli sme dlhý stint a celkom pekne sa nám darilo manažovať pneumatiky, keď sme to potrebovali,” pochvaľoval si nedeľu Pérez.

“Nakoniec to bol dobrý deň. Žiaľ, nezostalo nám tak veľa kôl. Myslím si, že by sme potrebovali také tri kolá, aby sme predbehli Lewisa,” vyhlásil víťaz VC Azerbajdžanu. “Strácal som nejakých päť sekúnd a on bol na konci o tri sekundy na kolo pomalší.”

“Musíme sa aj naďalej zlepšovať. Tento víkend som nebol až taký konkurencieschopný, aký by som chcel byť. Musíme na to zatlačiť a postarať sa o to, aby sme v nasledujúcich pretekoch bojovali o víťazstvo,” napokon odkázal.

Pérez už v pretekoch dokáže robiť to, čo sa v uplynulých rokoch nedarilo Gaslymu s Albonom. Z tohto pohľadu musí byť Red Bull spokojný, no v kvalifikácii ešte badať nejaké nedostatky; býci budú mať oveľa ľahší život, ak vyštartujú z prvého radu a budú preteky kontrolovať.

“Áno, to je správne, budem na tom aj naďalej pracovať. Uvidíme, čo sa nám podarí v nasledujúcich pretekoch. Blížime sa k tomu, no nemôže nám to trvať až príliš dlho,” hodnotí svoje pokroky Pérez. “Stále sú to však len moje siedme preteky v tomto tíme a vždy sa objaví niečo nové. Nikdy sa nezopakuje jedna vec dvakrát. V Rakúsku bude veľmi dobré, že máme dva preteky. Ak budeme mať na ďalší víkend druhé preteky, tak budem začínať na lepšej štartovacej pozícii. Je to sľubné.”