logo F1online.sk

Inak sa nedalo, sú prirýchli, komentuje stratégiu Hamilton

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2021

Lewis Hamilton na rozdiel od Valtteriho Bottasa v stratégii, ktorú dnes nastavil tím, chybu nevidí. Z tohto pohľadu by vraj nebolo lepšie zastaviť aj druhýkrát. Za najväčší problém považuje prostý nedostatok rýchlosti, a to najmä na rovinkách.

Keď sa Red Bull rozhodol Verstappena povolať do boxov druhýkrát, Mercedes už nemal na výber. Po zastávke v boxoch by sa Brit určite zaradil až za svojho súpera, čo by mu nijako nepomohlo. Zostávalo len dúfať, že sa Red Bull počas zostávajúcich kôl nestihne dotiahnuť a ešte aj dokonať predbiehací manéver. Verstappen to však zvládol aj s rezervou v podobe jedného kola.

“Už vtedy bol celkom ďaleko vpredu, takže jediná možnosť bola naozaj zostať vonku,” hodnotí strategické rozhodnutia Lewis Hamilton. “V opačnom prípade by ma undercutol, vyšiel by predo mnou a ja by som ho nedokázal predbehnúť, pretože na rovinkách sú príliš rýchli. Jediná možnosť bola zostať na trati čo najdlhšie a dúfať, že to pneumatiky ustoja.”

“Zastavili pred nami a nemalo zmysel ísť do boxov po tom. Zostávalo nám len sa pokúsiť udržať vpredu. Nevedeli sme, aké to bude na konci dobré. Čo ma však poriadne prekvapilo, bolo to, že nám už dosť skoro odchádzali predné pneumatiky. Mali však dobrú stratégiu a tá dnes zafungovala naozaj na jednotku,” pokračoval druhý muž priebežného poradia šampionátu.

Nico Rosberg po pretekoch Hamiltonovi vyčítal, že až príliš vymäkol a nevystrčil lakte, keď ho Verstappen predbiehal. Hamilton si však nemyslí, že by mu dnes chýbala snaha. Poznamenal, že nespravil žiadne chyby a keby Verstappen nepochybil v prvej zákrute, tak by ani k žiadnemu duelu nedošlo.

“Z dnešku si môžeme odniesť aj nejaké pozitíva, takže sa na to nepozerám len ako na ťažký deň. Dnes som robil, čo som mohol. Nespravili sme žiadne chyby a celkovo som spokojný s našou pozíciou a výsledkami, ale samozrejme by bolo super vyhrať. Tí chlapci sú však prirýchli. Tento víkend spravili veľký krok vpred. My strácame len na rovinkách 3,5 desatiny. Niekde sa teda zlepšili, musíme zistiť, či je to len zadné krídlo alebo motor. V každom prípade sa musíme zlepšiť,” uvedomuje si Hamilton.

Na margo súboja s Verstappenom ešte uviedol: “Keby na začiatku nespravil chybu, tak by utiekol. Výsledok by bol rovnaký. Jediný dôvod, prečo sme sa dostali do tej pozície, bol ten, že spravil chybu a ja som sa dokázal udržať vpredu. Ale áno, ako som povedal, na rovinkách sme dosť pomalí. Na nasledujúcich dvoch okruhoch bude rýchlosť na rovinkách dôležitá, takže to budeme mať ťažké.”

Súvisiace články