logo F1online.sk

Ferrari dostalo vo Francúzsku poriadnu facku: Šialená degradácia pneumatík

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 6. 2021

Ferrari nevstupovalo do francúzskeho víkendu s veľkými očami. Až do nedele sa však všetko vyvíjalo veľmi dobre. V sobotu sa im kvalifikácia vydarila, dokázali postúpiť z Q2 na stredne tvrdých pneumatikách a v nedeľu dokonca prišlo ochladenie, čo Scuderii malo pomôcť. Nič z toho však na body nestačilo. Sainz skončil jedenásty, Leclerc dokonca šestnásty. Obaja po pretekoch len nechápavo krútili hlavami.

Už sme sa v tejto sezóne naučili, že tohtoročné Ferrari je skôr „sobotné“ auto. V Monaku a Baku síce tento tím vybojoval pole position, no už v Azerbajdžane sme videli, že v pretekovom tempe to až taká sláva nie je. To sa potvrdilo aj dnes. Obaja piloti Ferrari sa poradím postupne prepadali. Vysvetlenie je jednoduché, monopost SF21 v Le Castellet doslova požieral vlastné pneumatiky.

„Bol to z našej strany veľmi zlý deň. Carlos aj ja sme sa neuveriteľne trápili na tvrdých i stredne tvrdých pneumatikách,“ povedal po pretekoch Leclerc, ktorý v pretekoch zastavil dvakrát, kým Sainz len raz.

„Aspoň sme to skúsili. Nasadili sme mediumky po druhýkrát, aby sme zistili, či sme dnes mohli niečo urobiť lepšie. Bola to však tá istá pesnička ako v prvom stinte. Prvé tri alebo štyri kolá to bolo v pohode, no gumy potom priam šialene degradovali.“

„Naozaj neviem, ťažko hľadám slová a ťažko hľadám nejaké vysvetlenie. Potrebujeme pochopiť, čo sa stalo a zapracovať na tom, pretože toto je veľká slabina. Ak sa nám podarí niečo nájsť, potom očakávam nejaké zmeny. Najprv však musíme prísť na to, čo sa stalo. Poďme teda zamakať a skúsiť nájsť niečo do ďalších pretekov,“ uzavrel Leclerc.

Charles ešte v úplnom závere zviedol súboj s Kimim Räikkönenom a svoju šestnástu pozíciu ubránil len tak-tak.

Súvisiace články