logo F1online.sk

Bottasa napálil tím: Prečo ma nikto nepočúval?

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2021

Valtteri Bottas odchádza z Le Castellet ako porazený. Štvrtá priečka v monoposte, ktorý dnes mohol i vyhrať, fínskemu pretekárovi proste nestačí. O to viac ho to hnevá, že počas pretekov chcel zmeniť stratégiu na tú, ktorá podľa neho bola “víťazná”. Tím ho však neposlúchol…

Po zastávkach v boxoch sa Max Verstappen vrátil na svoju štartovaciu pozíciu a viedol Hamiltona s Bottasom. Red Bull mal už vtedy pochybnosti o tom, či to pneumatiky zvládnu až do cieľa, nuž si spomenul na Španielsko a Verstappenovi naordinoval dvojzastávkovú stratégiu ešte predtým, ako sa Mercedesy stihli pokúsiť o undercut.

Verstappen začal súperov sťahovať, s Bottasom si poradil pomerne jednoducho a napokon prekonal i Hamiltona. Čo však Bottasa naštvalo viac, bola rýchlosť Sergia Péreza, ktorá ho pripravila dokonca o pódiové umiestnenie.

“Prečo, ***, ma nikto nepočúval, keď som povedal, že toto sa pôjde na dve zastávky?!” rozčuľoval sa vo vysielačke Valtteri Bottas. Po pretekoch inžinierovi na protest nepovedal ani jedno slovo.

Počas rozhovorov bolo jasné, že stratégia Bottasovi vôbec nevoňala. “Myslím si, že dvojzastávková stratégia dnes bola víťazná. Teraz sa to ľahko povie, ale taká je realita. Ako tím sme sa až príliš koncentrovali na to, aby sme dokončili preteky na jednu zastávku mysliac si, že to je najlepšie. Nebolo.”

“Takto sme dnes skončiť určite nechceli. Red Bull získal viac bodov ako my a strategicky bol umnejší. Myslím si, že sme mali ísť na dve zastávky. Musíme sa na to pozrieť,” hodnotil.

Fín sa aj svojmu inžinierovi sťažoval na stav jeho pneumatík. “Snažil som sa, robil som, čo sa dalo. Snažil som sa skončiť na pódiu, no pneumatiky boli úplne hotové. Bol som bez šance. Posledných desať alebo pätnásť kôl mi už na predných pneumatikách nič nezostalo. Snažil som sa len dôjsť do cieľa. Posledný stint nebol veľmi zábavný.”

Takže chyba tímu? “Určite je to ďalšia lekcia. Mysleli sme si, že pri týchto chladnejších teplotách toho pneumatiky zvládnu viac, ale nezvládli. Myslím, že naše predpovede ohľadom výdrže pneumatík celkom nesedeli s realitou.”

“Ak by sme šli na dve zastávky, určite by som bol na pódiu a bojoval by som o víťazstvo v pretekoch. To je isté,” doplnil.

Súvisiace články