logo F1online.sk

Russell alebo Bottas? Rozhodneme až po sezóne, hlási Wolff

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2021

Všetko momentálne nasvedčuje tomu, že Lewis Hamilton bude v Mercedese pôsobiť aj v nasledujúcej sezóne. Meno majiteľa druhej sedačky strieborných šípov však už také jasné nie je. Hoci sa v priebehu uplynulého týždňa hovorilo o tom, že Bottas je už z hry von, podľa slov Tota Wolffa to tak vôbec nie je. Na definitívne rozhodnutie vraj budeme čakať až do konca sezóny.

Špekulácie, že George Russell konečne dostane šancu v Mercedese, rozdúchali slabé výsledky Valtteriho Bottasa z úvodu sezóny a tiež blížiaca sa Veľká cena Veľkej Británie, na ktorej by padlo vhod oznámiť, že Mercedes bude od budúcej sezóny jazdiť s dvoma Britmi.

Vo Francúzsku však Toto Wolff všetkých schladil. Na skoré rozuzlenie situácie si vraj nemáme robiť nádeje. Kedy teda môžeme čakať verdikt? “Myslím, že niekedy cez zimu. Ale neviem, či to bude december, január alebo február.”

Na prvé počutie by sa mohlo zdať, že Wolff žartoval. To vyvrátil po nasledujúcej doplňujúcej otázke. “Je to vysoko pravdepodobné, pretože my sme vždy k našim jazdcom lojálni. Presne toto robievame.”

Čo musí spraviť Bottas, aby si svoje miesto v tíme udržal? “Musí v aute jazdiť rýchlo v sobotu i nedeľu. Ak sa mu to podarí, tak sa sám dostane do veľmi dobrej pozície s ohľadom na budúci rok.”

Rozhodnutie bude Mercedes určite zakladať i na fakte, že Hamilton s Bottasom vychádzajú nadpriemerne dobre, zatiaľ čo s dravým Georgom Russellom by sa tímová harmónia mohla narušiť. Po tohtoročnej bitke o titul však naberú na dôležitosti reálne výkony na trati.

Určite nepôjde o výmenu pilotov len s cieľom niečo v tíme zmeniť. “Či o tom uvažujeme ako o novej vzpruhe? Určite, ale nejde o hlavnú motiváciu. Hlavná motivácia sú konzistentné výkony. Hlavne v takomto ťažkom roku potrebujeme dvoch jazdcov, ktorú budú pretekať priamo tam vpredu.”

“Ak si jeden z nich vyberie víkend-blbec alebo vypadne, tak potrebujete toho druhého, aby to doviezol domov. Preto je vždy dôležité, aby obaja operovali na vrchole svojich schopností,” dodal.