logo F1online.sk

Bottas sa v Hamiltonovom šasi cíti fajn, Hamilton nemá dobrý pocit

Valtteri Bottas pred Lewisom Hamiltonom
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 6. 2021

Strieborné šípy v druhom piatkovom tréningu obsadili druhé a tretie miesto. Spokojnejšia však bola Bottasova strana garáže. Nielen, že Fín skončil pred Lewisom Hamiltonom, ale podarilo sa mu to dokonca i na tvrdších pneumatikách. Vo Francúzsku sa Bottas cíti oveľa lepšie, nuž všetkých automaticky zaujímalo, do akej miery za to môže výmena šasi.

Valtteri Bottas ukončil druhý tréning s časom 1:13,890, čo bolo len o osem tisícin sekundy pomalšie kolo, ako zajazdil najrýchlejší muž piatka Max Verstappen na mäkkej zmesi. Fín v piatok pôsobil ako vymenený; najmä po azerbajdžanskej tragédii.

Po skončení piatkového programu na okruhu Paula Ricarda sa Valtteri Bottas rozplýval nad tým, že autu zrazu oveľa viac dôveruje. “Ťažko povedať, či za to môže šasi alebo podmienky na trati, ale mám oveľa lepší pocit ako pred dvoma týždňami, to je isté.”

“Cítim, že do tohto víkendu sme vstúpili správnou nohou. Všetko je dosť dobré, cítim sa komfortne a v aute som zatiaľ aj celkom rýchly. Toto je iná trať, ale balans je dobrý, pneumatiky dobre pracujú a ja som v aute sebavedomý. Autu dôverujem, myslím si, že to je ten najväčší rozdiel,” zhodnotil Bottas.

Lewis Hamilton sa už počas tréningu vo vysielačke ozval so správou, že podľa neho na aute niečo nie je v poriadku. To sa zrejme odrazilo aj na jeho výslednom čase, keď na Verstappena na rovnakej zmesi stratil 253 tisícin sekundy, na svojho kolegu len o osem tisícin menej.

“Aj keď sme na trochu inej pozícii ako v Monaku a v Baku, aj tak sa tento víkend dosť trápime,” komentoval piatok zo svojho pohľadu Lewis Hamilton. “Neviem, či je to tou teplotou trate alebo takto nahustenými pneumatikami. Pirelli zodvihlo tlaky v pneumatikách tak vysoko, ako ešte nikdy, takže ťažko povedať. Všetci sa tu však šmýkame. Myslím si, že všetci sa trochu trápia.”

Hamilton napokon dostal otázku, či si všimol nejaký rozdiel medzi šasi, ktoré mal pred dvoma týždňami, a Bottasovým. “Toto je iná trať a rozdiely medzi jednotlivými šasi sú veľmi zriedkavé.” Takže žiaden rozdiel? “Nie, nemyslím si,” dodal.

Paula di Restu tento krok v každom prípade zaskočil. “Ak mám byť úprimný, som dosť prekvapený, že im vymenili tie šasi, ak sa objavili nejaké pochybnosti. Avšak ako povedal Toto, všetky šasi si prejdú testami pevnosti a inžinieri tvrdia, že všetko je v úplnom poriadku.”

“Prečo by ste však toto robili svojmu kandidátovi na titul, prečo by ste šli do týchto pochybností? Ako povedal Toto, tieto šasi sú z minulého roka, takže zrejme majú za sebou viac kilometrov, než na koľko boli navrhnuté, keďže v roku 2019, keď pripravovali šasi na rok 2020, nemysleli na to, že sa pravidlá nezmenia.”

“Hovorí však aj to, že majú nové šasi, čisto nové šasi, ktoré by mohli poľahky spojazdniť a ráno ním prejsť technickým preberaním. Budú to však riskovať? To obyčajne nechcete, ak ste s ním v piatok nejazdili. Lewis však nie je spokojný a takto na začiatku sa určite necíti rovnako dobre ako Bottas,” dodal spolukomentátor Sky Sports.