logo F1online.sk

Mercedes pridal na Hamiltonovo problémové tlačidlo krytku

Lewis Hamilton prebrdil po reštarte VC Azerbajdžanu 2021, Pérez na čele
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 6. 2021

Inžinieri Mercedesu po pretekoch v Azerbajdžane a chybe Lewisa Hamiltona sľubovali, že sa na rozloženie tlačidiel na volante pozrú a všetko upravia tak, aby sa už podobný problém v budúcnosti neopakoval. Samotné rozloženie tlačidiel sa síce stále nezmenilo, no Hamilton prezradil, že na tlačidle, ktoré ho pred dvoma týždňami pripravilo azda i o víťazstvo, pribudla krytka.

Hamilton hneď po skončení pretekov premýšľal, čo sa vlastne po zhasnutí červených svetiel stalo. Napokon prišiel na to, že hneď po reštarte si zapol tzv. “brzdové kúzlo”, ktoré okrem iného zmenilo aj brzdný balans. Keď Brit teda začal brzdiť, brzdil len prednými kolesami, ktoré okamžite zablokoval.

Lewis Hamilton pred víkendom vo Francúzsku vysvetlil, aké kroky podnikol Mercedes počas uplynulých dvoch týždňov. “Nepremiestnili sme ho,” uviedol na margo predmetného tlačidla. “Len sme okolo neho dali kryt, aby sme mali istotu, že sa ho do budúcna nemôžete — ja nemôžem — dotknúť.”

“To je však len krátkodobé. Samozrejme, nie je také ľahké zmeniť alebo presunúť tlačidlá, všetko to tak bolo navrhnuté. Do budúcna sa preto azda pozrieme aj na trvalejšie riešenie,” avizuje rodák zo Stevenage.

Toto Wolff po pretekoch vyrukoval so zaujímavým vyjadrením, podľa ktorého sa Lewis Hamilton ani nedopustil chyby, keď si nechtiac zapol špeciálny režim na zohrievanie bŕzd. Nuž a rovnako to vidí aj samotný Hamilton, ktorý navyše podľa svojich slov necíti žiaden tlak zo strany Maxa Verstappena, ktorý by mohol prispieť k takémuto zlyhaniu.

“Určite som nebol pod Maxovým tlakom!” ohradil sa Hamilton. “A ja to ani nepovažujem za chybu. Ani neviem, akú som spravil predtým naposledy. Ale necítim žiaden tlak, som celkom uvoľnený a nemôžem byť vždy dokonalý.”

“Chyba by to bola, keby ste vyšli mimo trať kvôli tomu, že netrafíte brzdný bod alebo trafíte bariéru, ale toto nebol ten prípad. Bolo to také nedopatrenie, ale šlo o vec, ktorá na nás číhala, mohlo sa to prihodiť kedykoľvek. Žiaľ, je to dosť tvrdé. Ale my sa z toho poučíme a pohneme sa ďalej,” dodal.