logo F1online.sk

Massa: Boj o titul medzi viacerými tímami je presne to, čo chcú fanúšikovia F1 vidieť

Max Verstappen
© Pirelli Press Area
Mirec Somoši
Mirec Somoši10. 6. 2021

Felipe Massa tvrdí, že tohtoročný boj o titul je pre Formulu 1 senzačný a je to presne to, čo chcú všetci fanúšikovia vidieť.

Prvýkrát od roku 2018 sa do boja o titul zapojil aj niekto iný, ako len jazdci Mercedesu. Verstappen začal túto sezónu bravúrne, k čomu dopomohol aj obrovský pokrok Red Bullu, ktorý tento tím dosiahol počas zimnej prestávky. Po šiestich pretekoch sa Red Bull dostal do vedenia v oboch šampionátoch, čo jednoznačne vytvára napätie v garáži Mercedesu a môžeme sa tak tešiť na parádny súboj o titul.

Felipe Massa priznal, že súčasná F1 mu pripomína jeho časy vo Ferrari a má pocit, že bitka o titul medzi viacerými tímami je presne to, čo tento šport a fanúšikovia potrebujú. „Toto chcú všetci, dokonca aj fanúšikovia Verstappena a Hamiltona,“ uviedol Brazílčan pre Motorsport.com.

„Toto je to, čo ako fanúšikovia motoršportu chceme. Nezáleží na tom, kto vyhrá. Myslím si, že ak máte dva tímy, ktoré bojujú o titul, to je v podstate to, čo chce každý vidieť. To sa stalo napríklad aj v rokoch 2007 a 2008,  kedy o šampionát bojovalo Ferrari s McLarenom, a vlastne aj v roku 2006 proti Renaultu. Tri šampionáty, v ktorých o titul bojovali dva tímy až do samého konca, to chcú ľudia vidieť. Pre Formulu 1 to je senzačné,“ zhodnotil Massa.

Massa mal tú možnosť prehovoriť do boja o titul a v roku 2008 bol veľmi blízko, keď o šampionát prišiel doslova v posledných zákrutách na Veľkej cene Brazílie. Lewis Hamilton predbehol Tima Glocka a získal tak prvý titul majstra sveta. Massa si myslí, že Hamilton má skvelú kariéru, no v tom momente už mal mať na svojom konte jeden majstrovský titul, čím Brazílčan naráža na rok 2007.

„To, čo Hamilton dlhodobo ukazoval, bolo naozaj pôsobivé. Ak sa vrátime v čase, už v roku 2007 mohol byť majstrom sveta. Šampiónom sa však nestal kvôli niekoľkým chybám: v Číne pri vjazde do boxov skončil v štrku a v posledných pretekoch neúspešne bojoval s Alonsom. Robiť chyby je normálne, ale on môže byť dokonalým jazdcom. Nuž a Verstappen je bezpochyby jedným z najlepších,“ uviedol Massa.

Súboj o majstrovský titul môžu do veľkej miery ovplyvniť aj tímové dvojky, teda Valtteri Bottas z Mercedesu a Sergio Pérez z Red Bullu. Pri ich porovnaní Massa cíti, že Mexičan má momentálne navrch a to aj vďaka fantastickému víťazstvu v Azerbajdžane. „Ak sedíte vedľa jedného z najlepších jazdcov, musíte mať ‚dobrú hlavu‘.“ Musíte vedieť dobre zvládnuť tlak. V F1 je psychologická stránka veľmi dôležitá,“ dodal na záver 40-ročný Brazílčan.