logo F1online.sk

Häkkinen vyzdvihol Péreza a tvrdí, že Red Bull je v mimoriadne silnej pozícii

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Mirec Somoši
Mirec Somoši10. 6. 2021

Red Bull mieril na Veľkej cene Azerbajdžanu za fantastickým výsledkom. Max Verstappen jasne viedol preteky, kontroloval tempo a za ním bol jeho tímový kolega Sergio Pérez. Holanďan však dostal defekt, takže z víťazstva sa napokon tešil Pérez. Mika Häkkinen bol výkonnosťou Red Bullu ohromený.

V Baku to boli doslova perfektné preteky, ktoré museli nadchnúť každého fanúšika motoršportu. Dráma až do posledného kola, tvrdé, no zároveň čisté súboje a parádna šou. Aj takto by sa dala opísať tohtoročná Veľká cena Azerbajdžanu. Preteky v Baku zhodnotil aj Mika Häkkinen vo svojom tradičnom stĺpčeku pre Unibet.

„Po úvodných štyroch podujatiach sezóny, na ktorých sa Mercedes dobre bránil voči Red Bullu, sa nemecká stajňa skutočne trápila na mestských okruhoch v Monaku a Baku, kde je nízka úroveň gripu. O dva týždne vo Francúzsku budú dúfať vo veľmi odlišné výsledky, pretože na základe toho čo sme videli, sú Max, Sergio a Red Bull v mimoriadne silnej pozícii,“ hodnotil Häkkinen.

Red Bull bol veľmi blízko k zisku double, ktoré naposledy získali ešte na Veľkej cene Malajzie v roku 2016. Verstappenova ľavá zadná pneumatika to však nevydržala, no pozitívnou správou je to, že Pérez podal fantastický výkon a víťazstvo v Baku mu dodá veľké množstvo sebavedomia do ďalších pretekov.

Mexičana pochválil aj Häkkinen. „Pérez vyhral svoju prvú veľkú cenu pred šiestimi mesiacmi a teraz zaknihoval ďalší triumf. Pre Mexičana je to naozaj dôležité víťazstvo iba v jeho šiestych pretekoch za Red Bull Racing. Do tímu sa dostal kvôli jeho rýchlosti, skúsenostiam, schopnosti priniesť auto do cieľa a najmä kvôli jeho reputácii pri starostlivosti o pneumatiky. V Baku odviedol perfektnú prácu. Je to pre neho vynikajúci výsledok a dôležitý moment pre Red Bull, pretože teraz majú dvoch jazdcov, ktorí sú schopní podporiť tím v boji o Pohár konštruktérov.“

Dvojnásobný majster sveta sa vyjadril aj na margo Mercedesu, nakoľko ich výkonnosť bola počas ostatných dvoch súťažných víkendov veľmi rozkolísaná. V Monaku sa darilo Bottasovi, zatiaľ čo Hamilton sa neuveriteľne trápil, no v Baku si pozície vymenili. „Pre Mercedes to bola druhá skutočne náročná veľká cena. Po zlom víkende v Monaku sme očakávali, že sa v Baku zotavia, no to sa nestalo.“

„Aj keď sa Lewis dokázal dobre kvalifikovať, tak v pretekoch ste mohli vidieť, že vo svojom monoposte nemal dostatočný výkon na to, aby sa odpútal od monopostov Red Bullu. Keď jeho zastávka v boxoch trvala 4,5 sekundy a Maxova len 1,9 sekundy, prišiel o vedenie v pretekoch. Lewisova chyba po reštarte pretekov pre neho nebola typická, ale to len ukazuje, ako veľmi na to tlačil, aby sa pokúsil vynahradiť výkonnostné problémy svojho monopostu. Valtteri Bottas hlásil počas celého víkendu slabý grip a nedokázal dostatočne rýchlo zahriať pneumatiky, čo je problém, ktorý podľa šéfa tímu Tota Wollfa musia napraviť,“ dodal Fín.