logo F1online.sk

Norris má po piatom mieste zmiešané pocity, no chce ďalej bojovať

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 6. 2021

Lando Norris očaruje svojou konzistentnosťou – v piatich zo šiestich pretekov sezóny skončil v TOP5. Podarilo sa mu to aj v Baku. Vzhľadom na to, čo sa stalo v sobotu, je piate miesto viac než dobré, no mohlo to byť ešte lepšie…

Je zaujímavé, že vždy, keď Lando Norris skončil na pódiu, obsadil v nasledujúcich pretekoch piatu priečku. Platilo to pre Štajersko 2020, Portugalsko 2021 i Baku 2021.

„Na konci som spokojný s piatym miestom. Po reštarte som získal dve extra pozície, čo bolo lepšie, než som očakával,“ povedal mladý Brit, ktorý tieto preteky a svoje body venoval Mansourovi Ojjehovi, ikonickej postave McLarenu.

Lando Norris v pretekoch zachraňoval škody po sobotňajšej penalizácii a nie vydarenom štarte, po ktorom klesol na dvanáste miesto. Tím reagoval skorou zastávkou v boxoch a úspešným undercutom na Bottasa. V závere sa však Lando sťažoval na vibrácie pravej prednej pneumatiky a fanúšikovia britského tímu tŕpli, aby ho nepostihol podobný problém ako predtým Strolla. Dá sa povedať, že červená vlajka Norrisovi pomohla.

„Necítim, že by som v prvom kole odviedol príšernú prácu. Niekedy skrátka máte po štarte smolu, dostanete sa príliš napravo alebo naľavo, takže idete do stredu a ocitnete sa v sendviči. Väčšina mojich štartov a prvých kôl bola v tomto roku dobrá, teraz to ale bolo ťažké, čo sa však občas stáva.“

Po reštarte Norris v tesnom súboji prešiel cez Cunodu a brúsil si zuby aj na Leclerca. „Vždy je náročné posúdiť správnu mieru agresivity a riskovania. Myslím si, že som dosiahol slušný pomer risku a zisku. Vyplatilo sa to, preto som šťastný z piateho miesta,“ pokračoval Lando Norris.

Piate miesto by v „bežných pretekoch“ bolo fantastické, v Baku však dvaja jazdci zo stredu poľa skončili na pódiu. McLaren si tak sám nevydarenou sobotou premárnil túto príležitosť. „Je to trochu nepríjemné, pretože musíme myslieť na to, že sme mohli byť v pozícii ako Pierre či Seb. Aj oni však mali výbornú pretekovú rýchlosť a celý víkend boli rýchli. Seb bol rýchly na mäkkých pneumatikách, čiže bolo ťažké sa proti nim brániť.“

Lando Norris klesol v Pohári jazdcov na štvrtú priečku, McLaren rovnako stratil pozíciu voči Ferrari v Pohári konštruktérov. Pre McLaren to však mohlo byť aj oveľa horšie, vzhľadom na kvalifikačné výsledky Ferrari.

„Po sobote to ešte dopadlo pozitívne. Charles štartoval z pole position, no skončil len o jednu pozíciu pred nami. Je pekné, že aj Daniel bol na bodoch, čo nám tiež pomohlo. Na druhej strane, je to náročné, keďže Ferrari získalo viac bodov než my. Sezóna je však ešte dlhá, budeme bojovať,“ uzavrel rodák z Bristolu.