logo F1online.sk

Verstappen: Bolo by hlúpe nepokračovať vo vývoji auta

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 6. 2021

Max Verstappen po pretekoch v Monaku a Azerbajdžane cíti, že tento rok to Red Bullu konečne môže vyjsť. Svoj tím však upozorňuje, aby tohtoročný šampionát neobetoval v snahe čo najlepšie sa pripraviť na nasledujúcu sezónu. Holanďan chce, aby Red Bull pokračoval vo vývoji.

Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. Túto ľudovú múdrosť si Max Verstappen berie za svoju. V tejto fáze sezóny sa už viacero stajní takmer naplno venuje vývoju budúcoročného monopostu, čo pre Red Bull znamená, že ak teraz prepne vývoj na nasledujúci rok, nebude mať istotu budúcich úspechov a vystaví sa riziku, že príde aj o tohtoročný titul.

Mercedes je silný súper a bez vývoja ho nebude možné poraziť, uvedomuje si Max Verstappen. “Ak chceme poraziť Mercedes, nesmieme poľaviť. Musíme pokračovať v tom, že na auto budeme pridávať nové a nové komponenty,” povedal Verstappen po tom, čo mu v Baku zlyhala ľavá zadná pneumatika a on prišiel o víťazstvo.

Red Bull má v konštruktérskom šampionáte už celkom sľubne vyzerajúci 26-bodový náskok, no v Pohári jazdcov vedie Verstappen len o štyri majstrovské body. Po tomto víkende by určite chcel mať väčší náskok — a aj ho mal mať —, veď ideme do Francúzska, ktoré by opäť malo viac vyhovovať Mercedesu.

Aj preto treba na Mercedes tlačiť. “Pokiaľ máme takú veľkú šancu na zisk majstrovského titulu, tak by sme mali pokračovať. Bolo by hlúpe vyhodiť niečo von oknom len preto, aby sme sa začali zaoberať nasledujúcim rokom. Akú máme garanciu toho, že vyhráme budúci rok, ak sa teraz začneme plne koncentrovať na nové auto?”

Tým, že Red Bull bude aj naďalej strieborným dýchať na krk a nedovolí im uvoľniť sa, si môže vypýtať ďalšie nevynútené chyby od svojho súpera, veď tých sme už v podaní Mercedesu videli viac ako dosť. Až sa natíska otázka, či Mercedes v uplynulých rokoch nepôsobil tak skalopevne len vďaka svojmu obrovskému náskoku…

“Všetci robia chyby pod tým tlakom, ktorému sme vystavení. Stalo sa to aj mne. Lewis je v inej situácii ako predtým, keď bol jeho jediným súperom len jeho kolega. Toto je jeho prvá sezóna, čo bojuje aj proti jazdcom z iných tímov. To je niečo úplne iné,” vysvetľuje Verstappen. “Povedal by som, že celkovo robíme menšie chyby, aj keď oni to azda vidia inak. Ja sa však môžem na 99,9 percent spoľahnúť na môj tím a na to, že zakaždým budeme mať rýchlu zastávku v boxoch.”

Nebojí sa však Verstappen toho, že ak inžinieri budú pokračovať vo vývoji monopostu RB16B, tak o rok sa Red Bull prepadne? “Ja dôverujem našim inžinierom. Aj keď budú mať menej času, tak dokážu pre rok 2022 dať dokopy dobré auto.”

Súvisiace články