logo F1online.sk

Bezradný Bottas: Toto nebolo normálne

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 6. 2021

Valtteri Bottas sa bude po víkende v Azerbajdžane dožadovať odpovedí. Lewisovi Hamiltonovi celý víkend absolútne nestíhal, čo úplne mätie aj samotného Fína. Hovorí, že taký zlý víkend v kariére ešte nezažil.

Druhý pilot Mercedesu sa na rozdiel od Hamiltona pred kvalifikáciou nestihol dať celkom dokopy. Nepomohol mu ani tím, keď ho vyslal na trať v Q3 ako úplne prvého, čo preňho znamenalo, že na cieľovej rovinke musel celému zvyšku TOP10 rozrážať vzduch, čím mohol prísť až o polovicu sekundy. Posledný pokus kvôli nehode Júkiho Cunodu nestihol dokončiť.

Po štarte z desiateho miesta sa čakalo, že sa Bottas začne posúvať smerom hore, no Fín si to zamieril presne opačným smerom. Ešte hlbšie do poľa porazených sa prepadol počas reštartu, keď za šesť zákrut prišiel o štyri pozície. Napokon Bottas skončil dvanásty.

“Hlavný problém bol nedostatok rýchlosti, proste sme neboli dosť rýchli,” snažil sa vysvetliť nedeľu v Baku Valtteri Bottas. “Už na začiatku pretekov som videl, že sa rýchlostne neviem vyrovnať autám predo mnou. Najmä, keď sa predo mnou objavil Aston Martin, som sa ho nevedel udržať. Som zmätený, bolo to veľmi zvláštne.”

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas v Azerbajdžane jazdili s dvoma rozdielnymi konfiguráciami monopostu. Tento rozdiel bolo najviac vidieť pri zadnom krídle, keď si Lewis Hamilton vybral verziu, ktorá generuje menej prítlaku.

Bottasovi pri pokusoch dostať sa cez Landa Norrisa či iných pretekárov veľké zadné krídlo istotne nepomohlo, no len jemu Bottas nechce pripisovať vinu za slabý výsledok. “Musíme to prebrať. Vieme však, že ono toho nespôsobilo tak veľa, maximálne pôjde o jednu desatinku. Nemyslím si, že to bolo zlomové.”

“Tento víkend sme odštartovali s rovnakými krídlami, no celý čas som mal veľkú stratu na Lewisa. Nespomínam si, že by som mal niekedy takýto víkend. Áno, na pár víkendoch som mal zlú nejakú ich časť, ale od istého bodu som vždy našiel rýchlosť.”

“Ja sám viem, kde sú limity auta. Neviem ísť rýchlejšie, ako som šiel, čo je šesť, sedem alebo osem desatín pozadu. Toto nie je normálne. Predtým, ako vyrazíme do Francúzska, to musíme pochopiť,” uviedol Bottas.

V Monaku i v Azerbajdžane mal Mercedes problémy zohriať svoje pneumatiky, čo sme napokon videli aj na spomínanom reštarte či po zastávkach v boxoch. Na oboch okruhoch bolo totižto veľa pomalých zákrut, v ktorých sa generuje teplota v gumách len ťažko. Pre strieborné šípy je teda skvelou správou nielen to, že Singapur z tohoročného kalendára vypadol, ale i to, že nasledujúce preteky sa uskutočnia na okruhu Paula Ricarda.

“Francúzsko je úplne iný okruh, sú na ňom dlhé a rýchle zákruty. Myslím si, že tu sme mali problémy so zahrievaním pneumatík, hlavne na prednej náprave. Na nasledujúcej veľkej cene by to malo byť ľahšie a potom uvidíme. Z tohto víkendu sa musíme poučiť a hodiť ho za hlavu,” dodal.

Súvisiace články