logo F1online.sk

Hamilton: Nečakali sme to, naše auto bolo malá katastrofa

Lewis Hamilton a Angela Cullen
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2021

Po obrovských piatkových problémoch s rýchlosťou sa inžinierom predsa len podarilo vzkriesiť aspoň monopost Lewisa Hamiltona. Úradujúci majster sveta obsadil druhú priečku a v nedeľu vyštartuje dokonca z lepšej pozície ako jeho úhlavný nepriateľ Max Verstappen. Hamilton priznáva, že taký skvelý výsledok nečakal.

“Naše auto bolo celý víkend taká malá katastrofa. O to, že som tu, sa postaral skvelý, skvelý tím,” pochvaľoval si prácu inžinierov Lewis Hamilton. “Toto sme určite nečakali. Pre nás je to monumentálny výsledok, pretože ani by ste neverili, ako sme sa celý víkend trápili.”

“Držali sme však hlavy hore, pokračovali v náročných rozhovoroch a počas týchto dvoch dní spravili veľa zmien. Bolo to ťažké, no myslím si, že tá práca z noci a najmä medzi jednotlivými časťami kvalifikácie bola úžasná. Na všetkých som veľmi hrdý za to, že zostali pozitívne naladení,” pokračoval 36-ročný pilot Mercedesu.

Mercedesy v sobotu stavili na inú stratégiu ako ich priama konkurencia. V kvalifikácii vždy volili dve prípravné kolá, pretože rýchlejšie nedokázali dostať pneumatiky do optimálneho teplotného okna. Mercedesu nestačil ani asfalt, ktorý bol rozpálený na 50 °C, a potom jeho chladnutie v tieni budov.

“Snažiť sa rozbehnúť tieto pneumatiky bolo šialené,” priznal Hamilton. “Nájsť to optimálne okno pre naše auto bola najväčšia výzva za poslednú dobu, snažili sme sa zistiť, čo to auto vlastne chce. Celý víkend nebolo spokojné.”

Ani v treťom tréningu ešte Brit nemal takú rýchlosť, akú by chcel. Rozhodujúce zmeny v nastaveniach vraj tím spravil len pár chvíľ pred začiatkom kvalifikácie. Na rozdiel od Monaka to tentoraz zafungovalo. “Tie zmeny sme spravili nejakých desať minút pred kvalifikáciou. Chlapci boli skvelí, otvorení, skúšali nové veci a aby auto dostali tam, kde sme ho potrebovali, využívali svoje znalosti naplno.”

Stará formulová pravda hovorí, že body sa udeľujú až v nedeľu. Pred pretekmi však už v Mercedese nevládne taká pochmúrna atmosféra ako v piatok po prvých tréningoch. “Naša preteková rýchlosť bola oveľa lepšia ako naše tempo v jednom kole. Na jedno kolo sme veľmi zaostávali a v pretekovom tempe sme boli oveľa bližšie. Nevieme prečo, ale dúfam, že zajtra na tom budeme rovnako a budeme môcť zabojovať s týmito chlapcami.”

Súvisiace články