logo F1online.sk

Alonso: Mali sme obavy, no zdá sa, že sme okej

Fernando Alonso
© Alpine
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 6. 2021

Fernando Alonso zažil v Monaku snáď najhorší víkend po návrate do F1 a zdá sa, že v Baku si chce napraviť chuť. V druhom tréningu sa dostal na šieste miesto so stratou šesť desatín na Péreza. Dvojnásobný majster sveta navyše tvrdí, že Alpine môže byť v Baku ešte rýchlejší, treba „len“ odomknúť potenciál auta.

Skúsený Španiel sa v oboch tréningoch dostal do najlepšej desiatky a v dobré umiestnenie verí aj pred dnešnou kvalifikáciou. Po Monaku, kde vypadol v Q1 a v pretekoch skončil ďaleko za bodmi, chce nielen on, ale aj Alpine dokázať, že sa jednalo len o jednorazový prepad, a nie negatívny výkonnostný trend.

„Na mestskej trati potrebujete postupne budovať sebadôveru a absolvovať čistý piatok, aby ste odjazdili čo najviac kôl. Nám sa to podarilo, čo predstavuje dobrý štart do víkendu. Prešli sme celým programom. Myslím si, že v aute je stále potenciál, ktorý chceme do soboty odomknúť, aby sme boli ešte rýchlejší,“ povedal Fernando Alonso.

Už keď sa zdalo, že Alpine sa v Portugalsku dvojitými bodmi dostáva na správnu cestu, prišlo strategicky nie úplne vydarené Španielsko a potom Monako, kde sa francúzska stajňa musela uspokojiť s dvomi bodmi Estebana Ocona.

„Po Monaku sme sem prichádzali s určitou neistotou. Trápili sme sa tam. Baku je ďalší mestský okruh, preto sme si museli overiť, či budeme konkurencieschopní alebo nie. Zdá sa, že sme okej. Auto funguje dobre. Ako som však už povedal, vždy musíte chcieť ešte vylepšiť nastavenie a balans, aby ste na ďalší deň mohli byť rýchlejší. Každý bude hľadať dodatočnú rýchlosť, takže my sa pokúsime splniť našu úlohu,“ pokračoval majster sveta zo sezón 2005 a 2006.

Fernando Alonso nemá na Baku zlé spomienky. V roku 2017 vyhlásil, že chaotické preteky mohol na základe pozície na trati vyhrať, ak by „mal auto“, čím narážal na slabú sezónu McLarenu s množstvom technických porúch. Napokon vtedy bral dva body za deviate miesto, mimochodom, pre McLaren to boli prvé body v celom ročníku (jazdilo sa taktiež v júni)!

O rok neskôr po kolízii v prvom kole silou vôle prišiel po dvojitom defekte na dvoch kolesách do boxov, avšak nevzdal to, vrátil sa na trať a získal body za siedme miesto. Označil to za jedny zo svojich najlepších pretekov v živote, pretože na mestskej trati bojoval s výrazne poškodeným autom.

Dnes chce postúpiť do Q3. „Vždy je cieľom dostať sa do Q3 a štartovať v prvej desiatke. Myslím si, že máme šancu. V piatok sme ukázali dobrý potenciál, na ktorom chceme stavať, aby sme mohli zažiť dobrú sobotu,“ doplnil Španiel.