logo F1online.sk

Hamilton si piatok nevie vysvetliť: Auto proste nemalo rýchlosť

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2021

Kto by bol ešte vo štvrtok čakal, že piatok v Baku Mercedesy uzavrú na jedenástej a šestnástej priečke? Rozčarovanie v garáži strieborných šípov, najmä v tej Lewisa Hamiltona, je o to väčšie, že sám sa necítil byť v nepohode a nehlásil ani žiadne problémy s monopostom. Mercedes proste konkurencii nestíhal.

Lewis Hamilton na najrýchlejšieho muža piatkovej časti programu Sergia Péreza stratil viac ako jednu celú sekundu, čo nestačilo ani na umiestnenie v prvej desiatke. Brit počas tréningu nehlásil problémy, len si pri pohľade na dosiahnuté časy lámal hlavu nad tým, kde Red Bully a ostatné tímy našli toľko času k dobru.

“Ak mám byť úprimný, tak ja som mal naozaj dobrý deň,” paradoxne skonštatoval Lewis Hamilton. “Všetko prebehlo hladko, odjazdil som všetky kolá, ktoré sme potrebovali. Nespravil som žiadne chyby, len som v prvom tréningu raz prebrzdil. Boli sme len pomalí,” nervózne sa rozosmial.

“Inak som mal pocit, že jazdím naozaj dobre. Z auta som mal lepší pocit v prvom tréningu, v tomto tréningu naše auto proste nemalo na lepší čas,” vyhlásil úradujúci majster sveta, ktorý však ani v prvom tréningu zrovna nehviezdil. Obsadil v ňom len siedme miesto za Pierrom Gaslym, jeho nočnou morou z Monaka. “Je jasné, že kus strácame. Všetci si nad tým budeme lámať hlavy, pozerať sa na dáta a skúmať, ako sa vieme zlepšiť.”

Chýbajúca rýchlosť Mercedesu na jedno kolo nemusí Lewisa Hamiltona trápiť tak veľmi ako v Monaku, keďže na okruhu v Baku sa predbiehať určite bude dať. Preteková rýchlosť bude teda dôležitejšia ako pred dvoma týždňami. “Dlhé jazdy boli lepšie,” uznal Brit, no vzápätí sa pozastavil nad ovládaním monopostu, ktoré malo ďaleko od ukážkového.

“V tomto tréningu som z toho nemal dobrý pocit. Tlačil som na to, šiel som až na hrane, ale toto auto je dosť limitované. Na niektorých miestach by som mal byť rýchlejší, ale nemal som tam grip. Budeme na tom pracovať,” ubezpečil Hamilton. “Určite nie je ľahké byť mimo prvej desiatky, keď na iných okruhoch sme rýchlosť mali. Naozaj neviem, na čom vlastne sme.”

Proti Mercedesu zrejme hrajú náročné podmienky, s ktorými mali strieborné šípy problémy aj v Monaku. V priebehu posledných necelých dvoch týždňov mali inžinieri spolu s pilotmi popracovať na riešení, no teraz nie je jasné, či sa to aj podarilo.

“Momentálne to nie je možné zhodnotiť. Z pohľadu rýchlosti sme sa neposunuli dopredu. Ak niekam, tak dnes to vyzerá tak, že skôr dozadu. Mám pocit, že dnes som mal celkovo dobrý deň, len som nebol veľmi rýchly,” povzdychol si zmätený rodák zo Stevenage.

Súvisiace články