logo F1online.sk

Alonso o návrate: Mám z toho lepší pocit, než som čakal

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2021

Fernando Alonso sa do toho ešte stále celkom nedostal. Esteban Ocon ako mladší kolega mu zatiaľ prešliapava cestičku, no ani na nej Španiel nestíha. I napriek tomu po prvých piatich veľkých cenách hovorí, že jeho veľký návrat do Formuly 1 v ňom vyvoláva lepšie pocity ako predpokladal.

Esteban Ocon ťahá šnúru štyroch veľkých cien s umiestnením v bodovanej desiatke, Fernando Alonso naproti tomu bodoval len dvakrát. V Monaku, na trati, kde sa ukazujú schopnosti jazdca a Alonso mal predviesť niečo zo svojho jazdeckého kumštu, vypadol dokonca už v Q1. Podľa Španiela však šlo o konkrétny problém, ktorý ho sužuje už od začiatku roka; Alonsovi v sobotu proste chýba rýchlosť.

“S nedeľami som spokojný, so sobotami nie,” vysvetlil Fernando Alonso vo štvrtok v Baku. “Samozrejme, na niektorých veciach musíme i naďalej pracovať, najmä po stránke prípravy pneumatík. Prinútiť ich pracovať je ťažké, hlavne v sobotu.”

“V nedeľu som viac-menej spokojný s výkonmi, dvakrát som skončil na bodoch, trikrát nie, no skončili sme len pár desatín za nimi, pretože sme boli v tej poslednej skupinke medzi desiatym a trinástym miestom,” poznamenal dvojnásobný šampión, podľa ktorého sa to čoskoro zlomí. “Myslím si, že to je len otázkou času. Všetko usmerňujeme, v tomto ohľade nemám o výkony obavy.”

“Nuž a ak sa bavíme o mojej spokojnosti, o tom, aký mám pocit z môjho návratu, tak úprimne môžem povedať, že je to lepšie, než som čakal. Každý víkend ma veľmi baví, baví ma jazdenie. Keď nemáme súťažný víkend, tak mi pretekanie chýba, chýba mi veľká cena. Teraz nás čakajú tri preteky, Francúzsko a dvakrát Rakúsko, nuž to ma bude baviť, pretože mám rád za sebou idúce veľké ceny,” usmieval sa Alonso.

Fernando Alonso má tento rok ešte náročnejšiu úlohu ako takí Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo či Carlos Sainz, ktorí takisto počas zimy zmenili stajne. Pilot Alpine totižto posledné dva roky v kráľovnej motoršportu chýbal.

A kým po jazdeckej stránke mu táto odluka od Formuly 1 nepomohla, z mentálneho pohľadu mu vraj prospela. “Tie dva roky mimo športu som po tých osemnástich nonstop sezónach v F1 potreboval. Dával som do toho všetko, až to bolo príliš vyčerpávajúce. Nuž a zameriaval som sa i na ďalšie výzvy, Le Mans, Daytonu, WEC a podobne.”

“Musel som sa do nich pustiť, aby som si mohol tieto veci odškrtnúť a byť šťastný, uvoľnený sa vrátiť späť a užiť si to. Predtým som sa do takých výziev nepúšťal a mal som pocit, akoby som v F1 strácal čas — to v niektorých z tých posledných sezón pred rokom 2018,” pripomenul neslávne známe spojenie McLarenu a Hondy Alonso. “Teraz som voľný, takže si viem každý víkend užiť.”