logo F1online.sk

Norris: Som lojálny voči McLarenu

Mechanici McLarenu oslavujú tretie miesto Landa Norrisa
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl1. 6. 2021

Od čias Lewisa Hamiltona nedotiahol McLaren do F1 takú hviezdu, v akú rastie Lando Norris. Kým Kevin Magnussen či Stoffel Vandoorne ako veľké nádeje britskej stajne nežali veľké úspechy, Norris sa s príležitosťou popasoval skvele. Preto nebolo prekvapením, že s ním McLaren podpísal novú zmluvu s platnosťou minimálne do konca roka 2023.

V zime sa pritom o Norrisovi hovorilo ako o jednom z jazdcov, ktorí môžu byť v potenciálnom ohrození. Špekulovalo sa o tom, či Mercedes ako dodávateľ motorov nebude chcieť do McLarenu umiestniť svojho mladíka Georga Russella.

Lando však svojimi výkonmi zavrel ústa všetkým pochybovačom. V troch z piatich veľkých cien bol najlepším zo stredu poľa a získal dve pódiá. Nový kontrakt bol len prirodzeným vyústením udalostí.

„Nová zmluva je výsledkom vecí, ktoré sme urobili počas posledných rokov a taktiež vecí, ktoré sľubuje budúcnosť,“ povedal britský mladík počas rozhovorov pre médiá v Monaku. McLaren investuje do nového veterného tunela, vďaka čomu už nebude musieť využívať starý veterný tunel Toyoty v Nemecku.

„Vlastný veterný tunel je jednou z najväčších vecí. Výrazne nám uľahčí život. Naši chalani a dievčatá musia vždy cestovať do Nemecka, absolvovať tam trojtýždňovú karanténu, a po návrate sú znovu v izolácii. Je to množstvo strateného času oproti ostatným tímom.“

Lando Norris je jednou z vychádzajúcich hviezd F1, podľa vlastných slov však nepoškuľoval po mieste v Mercedese či Red Bulle. Chce rásť s tímom, ktorý ho dostal do tohto športu. „Tímu vďačím za veľa. Vďačím im za príležitosť, vďaka nim tu môžem byť. Už testy v roku 2017 či voľné tréningy v roku 2018 mi pri príchode do F1 výrazne pomohli. S tímom som bol na množstve pretekov, spoznal som inžinierov. McLaren je dôvodom, prečo som teraz v F1, a prechovávam k nim veľkú lojalitu. Myslím si, že lojálnosť je jednou z najdôležitejších vecí,“ vyhlásil 21-ročný rodák z Bristolu.

Po podpise zmluvy Norris vyjadril presvedčenie, že s McLarenom môže vyhrávať a bojovať o titul. V tíme si veľa sľubujú od nových pravidiel, ktoré začnú platiť v roku 2022. Britský tím naposledy zmenu pravidiel nezvládol, pri nástupe hybridnej éry sa prepadol na dno štartového poľa. „Pri súčasných pravidlách sme museli veľa dobiehať. Verím, že v roku 2022 pri nových pravidlách už vykročíme správnou nohou. Všetko bude iné. Mercedes a Red Bull budú stále rýchli. Pokiaľ však začneme dobre a budeme k nim na začiatku oveľa bližšie než doteraz, potom môžeme urobiť progres.“

Na Norrisa už sa nemôžeme pozerať ako na nováčika. Aj na jeho jazdeckom štýle a celkovom prejave je vidno, že oproti prvej sezóne dospel. Ako človek sa správa vyspelejšie, na trati si zase trúfne aj na agresívnejšie manévre. „Stále je to pomerne skoro, je to tretí rok. Viac o sebe viem. Som pilot, ktorý vie, čo v živote potrebuje, aby si ho užíval a podával výkony na najvyššej úrovni,“ hovorí niekdajší vyzývateľ Georga Russella v F2.

„Nikdy by ste nemali prestať v snahe učiť sa nové veci a zlepšovať sa. Vidím Daniela či Lewisa. Napríklad Lewis je úžasný jazdec, no tiež hovorí, že stále robí chyby a snaží sa z nich poučiť. Čaká ma teda dlhá cesta, aby som sa dostal na úroveň týchto pilotov,“ uzavrel Lando Norris.