logo F1online.sk

Sainz: Norris môže vrátiť McLaren na vrchol

Max Verstappen, Carlos Sainz, Lando Norris so šampanským
© Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl31. 5. 2021

Carlos Sainz a Lando Norris vytvorili v sezónach 2019 a 2020 v McLarene skvelú dvojicu, ktorá britskej stajni výrazne pomohla v návrate na vyššie pozície. Aj keď už nie sú tímovými kolegami, stále si veľmi dobre rozumejú a nešetria vzájomnými komplimentmi.

McLaren v rokoch 2019 a 2020 získal tri pódiá – dve dosiahol Carlos Sainz, jedno Lando Norris. Po piatich pretekoch sezóny 2021 už má Norris na konte ďalšie dve pódiové umiestenia, keď skončil tretí v Imole i v Monaku.

Nie je prekvapením, že McLaren s britským jazdcom podpísal nový viacročný kontrakt s platnosťou minimálne do konca roka 2023. Tento krok ocenil aj jeho bývalý tímový kolega.

„Myslím si, že v súčasnom štartovom poli je viacero jazdcov, ktorí sú na veľmi podobnej výkonnostnej úrovni. Sú potenciálnymi majstrami sveta, ktorí len potrebujú správne auto, aby mohli víťaziť. Určite by som medzi nich zaradil Landa. Rovnako by som tam zaradil seba, Charlesa Leclerca i mnohých ďalších. Úroveň jazdcov je tak vysoká, že nanešťastie, sme viac závislí na možnostiach tímu než na tom, čo dokážeme my sami,“ povedal Carlos Sainz.

Kvalitný pilot však môže pomôcť rastu svojho tímu. Práve toto v súčasnosti sledujeme v McLarene. Lando Norris chce rásť ako jazdec a chce rásť spolu s tímom. A tím chce rásť spoločne s ním. Je vidno, aký je Norris vo Wokingu šťastný.

„Verím, že Lando má potenciál víťaziť a vrátiť McLaren na absolútny vrchol,“ vyhlásil Carlos Sainz o potenciáli svojho britského kamaráta.

Vzájomnú náklonnosť Sainza s Norrisom sme mohli vidieť v Monaku, kde sa obaja ocitli na pódiu. Bolo to tretie najmladšie pódium v histórii F1 s vekovým priemerom 23 rokov, 11 mesiacov a 28 dní. Mladšie zloženie pódia sme videli len v Brazílii 2019 (Verstappen, Gasly, Sainz) a v Monze v roku 2008 (Vettel, Kovalainen, Kubica).

„Úroveň pilotov je v tomto roku vo všeobecnosti super-vysoká. Keď sledujete kvalifikačné kolá nielen mladých jazdcov, ale aj napríklad Lewisa Hamiltona, tak je to neskutočný level. Som poctený, že môžem byť na štartovom rošte spolu s ďalším talentovanými ľuďmi a môžem sa s nimi porovnávať. Tlačí ma to dopredu. Pre pilota je dobré, ak ho niečo tlačí dopredu. Potom som vždy nútený hľadať nové limity,“ uzavrel Carlos Sainz.

Súvisiace články