logo F1online.sk

Todt: Hamiltonove odkazy sú fajn, kým nie sú politické

Lewis Hamilton
© Pirelli Press Area
Ladislav Király
Ladislav Király25. 5. 2021

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Jean Todt zareagoval na aktivity Lewisa Hamiltona v niektorých dôležitých otázkach. Povedal, že všetko je to OK, ale len „kým to nie je politické“.

Hamilton využíva svoju mediálnu silu na boj proti rasizmu, na podporu diverzity, ale poukazuje aj na niektoré závažné ekologické témy. Miestami však zachádza možno až za hranu a nápisom na jednom z tričiek vyzýval k zatknutiu amerických policajtov.

„Lee Evans pred päťdesiatimi rokmi na olympiáde ukázal päsť, ale keď spraví takéto gesto niekto dnes, tak je to do sekundy na sociálnych sieťach,“ povedal Todt v rozhovore pre Corriere della Sera. „Lewis je šampión a využíva to na vysielanie takýchto správ. U mňa je to v poriadku, ale len do toho okamihu, kým to nie je politické.“

„Tvrdo pracujeme na tom, aby sme mali šampiónov všetkých rôznych národností a tlačíme aj na rovnosť pohlaví. Vo vodcovských pozíciách u nás vo FIA máme už mnoho žien. Všetky tieto procesy však chvíľu trvajú.“

V ďalšej fáze rozhovoru prišla na pretras aj pretekárska téma. „Formula 1 potrebuje silné Ferrari. Obdivujem dominanciu Mercedesu, ale nepáči sa mi a rád by som videl viac súperenia a konkurencie. Už osem rokov však boli Mercedes a Hamilton vždy v hre. Mohli zvoľniť, ale nezvoľnili. Ich motivácia a ich hlad sú neskutočné. Našťastie tu teraz máme duel s Verstappenom,“ dodal Jean Todt.

Súvisiace články