logo F1online.sk

Bottas: Naozaj neviem, čo sa tam stalo

Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2021

Veľká cena Monaka má svojich víťazov a porazených. Nestáva sa pritom často, že na strane porazených vidíme aj mocný Mercedes. Dnes sa to však stalo. Lewis Hamilton skončil až siedmy a stratil vedenie v šampionáte, Valtteri Bottas preteky nedokončil. Dôvod jeho vypadnutia je stále zahalený rúškom tajomstva.

Viac svetla nepriniesli ani popretekové rozhovory s fínskym pretekárom. Tomu sa stala osudnou zastávka v boxoch. Tri pneumatiky dokázali mechanici vymeniť bez problémov, no pravú prednú už nie. Mechanik sa pokúšal maticu kolesa odistiť niekoľkokrát, no nebol úspešný. Takéto niečo sa vo Formule 1 nevidí každý deň a aj preto sme veľmi zvedaví, čo sa tam vlastne stalo. Zatiaľ to však nevie ani samotný Bottas.

„Vôbec neviem čo sa v boxoch stalo, neviem ani, či zlyhal ľudský faktor alebo technika,“ povedal po predčasnom konci v pretekoch Bottas. „V každom prípade sa z toho musíme poučiť. Je to z našej strany veľká chyba, ktorá by sa nemala stávať.“

Napriek všetkému si fínsky pretekár myslí, že v Monaku mohol vyhrať. Aj keď Mercedes tu nebol v najlepšej forme a Bottasovi by ten undercut nemusel vyjsť, keďže ako sme videli, v tomto roku bol na tejto trati veľmi silný naopak overcut.

„Myslím si, že nebyť tejto chyby, mohli sme bojovať o víťazstvo,“ hovorí Bottas. „Red Bull a Max boli veľmi rýchli, takže by to bolo veľmi náročné. Mohli sme však zobrať aspoň druhé miesto a slušnú porciu bodov, no nepodarilo sa to.“

„Max mal dobrú rýchlosť a myslím, že zvládol prácu s mäkkými pneumatikami lepšie, keďže mu vydržali dlhšie. Neviem, už sa nikdy nedozvieme, či sme o víťazstvo mohli zabojovať alebo nie,“ dodal Bottas, ktorý dnešným vypadnutím opäť spadol v celkovom poradí na štvrté miesto, keď ho predstihol Lando Norris.

Súvisiace články