logo F1online.sk

Hamiltonovi sa nezdajú rozhodnutia tímu, chce si pohovoriť s inžiniermi

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 5. 2021

Lewis Hamilton má po sobote v Monaku dôvod na nespokojnosť. Jeho monopost v kvalifikácii vôbec nefungoval aj napriek tomu, že po prvých dvoch tréningoch mali inžinieri o jeden celý deň viac času na to, aby si prešli všetky dáta a vybrali správne nastavenia. Brit to chce s nimi prebrať, vraj sa môžu pripraviť na tvrdú diskusiu.

Sedemnásobný majster sveta a obhajca titulu bude v nedeľu štartovať len siedmy, hoci ešte vo štvrtok nič nenaznačovalo tomu, že by to malo nakoniec dopadnúť až tak zle. Faktom však je, že od štvrtka sa aj zmenili podmienky; v noci popršalo a celý deň bolo zatiahnuté. Teploty asfaltu poklesli.

Zdá sa, že zmena podmienok nezahrala do karát Mercedesu. “Vo štvrtok som nemal zlý pocit. Myslím si, že sme mali o čosi lepšiu rýchlosť, boli sme bližšie k čelu. Včera sme sa však nevybrali správnym smerom a dnes vidíme výsledok. Dnes to bola otázka pneumatík. Gumy proste prestali fungovať a my sme sa len šmýkali,” vysvetľoval Hamilton.

Britovi bolo po úvodných kolách v treťom tréningu jasné, že tadiaľto cesta nevedie. Inžinieri už počas neho skúšali to či ono, no nájsť správny smer sa im nedarilo. A napokon im nepomohla ani nehoda Micka Schumachera, kvôli ktorej nestihli posledný výjazd na trať, a teda nevyskúšali poslednú zmenu v nastaveniach.

Ešte aj pár minút pred kvalifikáciou mechanici horúčkovito pracovali na oboch monopostoch. “Po treťom tréningu sme spravili veľa zmien, pretože tretí tréning bol katastrofa, a to kvôli tej práci, ktorú sme odviedli posledný deň. Bol to totálne zlý smer, absolútne sme to netrafili.”

“Potom sme spravili pár zmien a pár krokov vzad, aby sme auto dostali inam,” pokračoval Hamilton. Výsledok bol však ďaleko za očakávaniami. “Auto bolo úplne strašné. Po štvrtku sme sa stratili.”

Hamiltona nakoniec predbehli obe Ferrari, Max Verstappen, Lando Norris a dokonca i Pierre Gasly. Čerešničkou na torte je, že Brit bude v nedeľu štartovať z rovnakého radu ako Sebastian Vettel na inak zaostávajúcom Aston Martine.

“Ferrari a Red Bully vedia určite lepšie pracovať s pneumatikami. My ako tím sme neodviedli dostatočne dobrú prácu, aby sa nám podarilo to isté. Je to frustrujúce, pretože potom vás to vedie na cestu, na ktorej nič nezískate. Vo štvrtok to bolo lepšie, keď boli teploty vyššie. Dnes bolo chladnejšie a ja som na to doplatil,” posťažoval sa Hamilton.

Brit si chce všetko prebrať s tímom. “Nechcem byť kritický smerom k tímu, ale za zavretými dverami budem. Musíme pracovať tvrdšie,” pokračoval otvorene. “Čaká nás tvrdá diskusia, ktorú budem mať s inžiniermi. Dnes alebo možno po víkende, pretože niektoré veci, ktoré sme mali spraviť, sme nespravili. Poučíme sa z toho a v nasledujúcich pretekoch sa vrátime silnejší.”

Súvisiace články