logo F1online.sk

Binotto o prevodovke: Máme obavy, uvidíme o pár hodín

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala22. 5. 2021

Ferrari i jeho fanúšikovia majú pred sebou dlhé minúty až hodiny, počas ktorých budú s napätím očakávať výsledky kontroly prevodovky Charlesa Leclerca. Monačan totižto vyhral domácu kvalifikáciu, no či aj v nedeľu vyštartuje z pole position, bude závisieť práve od jej stavu. Podľa Mattiu Binotta sa verdiktu dočkáme v najbližších hodinách.

“Máme obavy, ale kontrolujeme ju. Ešte je skoro na výsledok,” povedal Mattia Binotto v rozhovore pre Sky Sports. “Nechajme teda mechanikov a inžinierov, nech tú prevodovku skontrolujú a v nasledujúcich hodinách uvidíme.”

Ferrari určite nechce riskovať a ak zbadá akékoľvek poškodenie, prevodovku vymení. “Nie, nebudeme hazardovať. Po takejto kvalifikácii je pre nás dôležité maximalizovať bodový zisk do šampionátu, na to potrebujeme, samozrejme, dokončiť preteky. Spoľahlivosť bude kľúčová, spoľahlivosť bude prioritou. Ak budeme mať akékoľvek pochybnosti, určite ju vymeníme a opravíme to.”

Na šéfovi Ferrari bolo badať očakávanie, ale i veľkú spokojnosť, najmä po bezútešnej sezóne 2020. “Nečakali sme, že budeme na pole, že budeme tak ďaleko vpredu,” priznal usmievajúc sa. “Po štvrtku sme však boli spokojní s výkonom auta, so sebavedomím našich pilotov. Bolo tiež super vidieť, že Carlos bol taký rýchly a v aute sa cíti čoraz sebavedomejšie. On vie, že dnes mohol skončiť aj vyššie, je trochu sklamaný. To je však dobré.”

“Väčšiu radosť ako pole position nám robí výkon auta. Samozrejme, pole position je tiež dôležitá, tak vyčkajme, či s tou prevodovkou budeme môcť zajtra pretekať,” uviedol Binotto.

Súperi už pred víkendom avizovali, že Ferrari môže v Monaku zaútočiť aj na čelo. V McLarene to vyčítali z dát a z rýchlosti monopostu SF21 v pomalých zákrutách. Taký kľukatý okruh sa však už v kalendári neobjaví, čo je pre Ferrari trochu škoda.

Binotto však pozerá na pozitíva. “Sme veľmi spokojní, ak sa pozrieme na naše minuloročné výkony. Je to krok vpred. Táto trať je veľmi špecifická, no stále potrebujete mať prítlak v pomalých zákrutách. Je fajn, že ho máme. Nie je ľahké ho nájsť, preto je fajn, že toto auto ho má.”

Ak bude prevodovka Charlesa Leclerca v poriadku a v nedeľu bude štartovať prvý, mohlo by byť z toho aj prvé víťazstvo v tomto roku. “Myslím si, že to bude veľmi ťažké,” zháčil sa Binotto, na čo Paul di Resta zareagoval otázkou, prečo? “Pozíciu máme dobrú, ale kľúčová bude zastávka v boxoch. Max je veľmi rýchly a určite nás bude trápiť. No nie len on, ale všetci chlapci vzadu.”

Carlosovi Sainzovi dnes útok na pole position nevyšiel a nádej na víťazstvo ho pomaly opúšťa; zo štvrtého miesta sa v Monaku nevyhráva. Počas rozhovorov s novinármi bolo jasné, že ho to poriadne mrzí. Pre Španielove sebavedomie je však skvelé, že sa už dostáva na Leclercovu úroveň.

So svojou jazdeckou dvojicou je spokojné aj Ferrari. “Funguje to skvele, Carlos je pre Charlesa skvelou referenciou v kokpite aj mimo neho, pretože je vynikajúcim lídrom. V aute naberá sebavedomie a bude bližšie a bližšie. Tlačí aj na Charlesa, aby bol lepší.”

“Dobre vychádzajú, tiež rozumejú tomu, že úhlavným nepriateľom nie je tímový kolega, ale ostatní piloti. V budúcnosti, keď budeme mať najlepšie auto, sa tými úhlavnými nepriateľmi stanú oni,” doplnil.

Súvisiace články