logo F1online.sk

Steiner o Mazepinovi: Vraj ani sám nečakal, že si to tak užije

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2021

Žeby bola Veľká cena Monaka zlomom v nováčikovskej sezóne Nikitu Mazepina? Ruský pretekár sa v doterajšom priebehu trápil a utŕžil vysoké porážky od Micka Schumachera. V prvých dvoch monackých tréningoch však Rus dokázal zajazdiť rýchlejšie časy než tímový kolega, ktorý sa navyše dopustil chyby a v stúpaní ku kasínu havaroval.

Zakaždým najpomalšie časy v kvalifikácii a zakaždým posledný v pretekoch. Taká je zatiaľ vizitka Nikitu Mazepina v počiatkoch jeho kariéry vo Formule 1. V Monaku je však tento 22-ročný Moskovčan rýchlejším z dvojice pilotov Haasu. Aj keď boli jeho časy len o máličko lepšie, stále platí, že niečo také sa v doterajšom priebehu sezóny ešte nestalo.

„Myslím, že vo štvrtok odviedol dobrú prácu. Hneď po skončení tréningov som sa s ním bavil a bol naozaj spokojný. Povedal mi, že od začiatku sezóny taký spokojný ešte nebol,“ povedal novinárom v Monaku šéf Haasu Günther Steiner.

„Odviedol dobrú prácu. Neurobil nič, čo by nemal a kolo za kolom sa zlepšoval. V aute cíti sebadôveru, aspoň to mi povedal. Je v kokpite spokojný a s tým prichádza ruka v ruke sebadôvera. Nepoznám detaily, neviem, čo prinieslo ten rozdiel, ale povedal mi, že ani sám nečakal, že si to tak užije.“

Mazepinovi sa na tejto trati celkom darilo v roku 2019 vo Formule 2, keď dokázal zabodovať v oboch pretekoch. Bola to vtedy v F2 jeho nováčikovská sezóna, počas ktorej sa veľmi trápil a v tom roku nazbieral v súčte len jedenásť bodov. Sám pred víkendom povedal, že toto je okruh, na ktorom sú schopnosti jazdca rozdielovým faktorom.

„Možno je trochu prekvapením, že ten zlom prišiel v Monaku,“ priznal Steiner. „V určitý moment to príde, ale podľa mňa je to tiež o čase strávenom v aute. Je to jeho piaty víkend a postupne si zvyká.“