logo F1online.sk

Hamilton: Monacký formát sa musí zmeniť, nie je to vzrušujúce

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 5. 2021

Veľká cena Monaka je pre všetkých pilotov veľkým formulovým sviatkom, rovnako tak pre fanúšikov, ktorí sú počas súťažného víkendu priamo v Monaku, no tí pred televíznymi obrazovkami zväčša majú problém udržať oči otvorené. Lewis Hamilton opakuje, že v Monaku sa niečo musí zmeniť, aby aj preteky fanúšikov bavili.

Preteky Formuly E, ktoré sa v Monaku uskutočnili zároveň s víkendom F1 v Španielsku, ukázali, že aj v uličkách kniežatstva sa môžeme dočkať napínavej veľkej ceny s predbiehacími manévrami a súbojmi do posledného kola. Súčasná generácia monopostov F1 však niečo také nedovoľuje, čo z tunajších pretekov robí skôr procesiu.

“Takto je to tu už dosť dlho, podľa môjho názoru sa to musí zmeniť,” povedal Lewis Hamilton ešte v stredu na tlačovke. “Už roky tu máme rovnaký formát. Toto je to najlepšie podujatie, je to najkrajšie miesto, na ktorom pretekáme, ale vieme, že fanúšikov to nikdy nevzruší. S týmito tvrdými gumami a dlhými stintami sú preteky jednozastávkové.”

“Na zozname miest z pohľadu predbiehania sa toto vymyká všetkému, je veľmi nepravdepodobné, že sa vám tu niekedy naskytne príležitosť,” pokračuje Brit, pri ktorého slovách si môžeme spomenúť na rok 2018 a Daniela Ricciarda, ktorý aj s 25-percentným výpadkom výkonu dokázal celých 50 kôl držať súperov za sebou a vyhrať. “Nemyslím si, že by to fanúšikov bavilo. Neviem, ako by vyzeralo riešenie na tento problém, no dúfam, že do budúcna to bude pre ľudí o čosi vzrušujúcejšie.”

Ako previerka jazdeckých kvalít je však Monako určite jedným z najlepších podujatí. Dokonale preverí rýchlosť reakcií pilota, jeho koncentráciu i sebavedomie. Hamilton si aj toto na Monaku cení, no trvá na tom, že v prvom rade sa preteky musia páčiť fanúšikom.

“Jazdiť na tejto trati, prechádzať cez tunel, hore ku kasínu, celý tento víkendový zážitok je očarujúci a to sa nikdy nezmení. Pocit víťazstva nie je menší, každý rok je to niečo unikátne a výnimočné, ak máte dostatok šťastia a objaví sa príležitosť,” rozplýva sa Hamilton.

“Chodíme však na mnohé okruhy, na ktorých vidíme pretekanie. Myslím si, že máme za sebou vzrušujúci štart do sezóny, videli sme predbiehanie, celé štartové pole na kope. Tu v nedeľu uvidíme vláčik. Fanúšikovia už teraz vedia, čo sa tento víkend stane. No svojím spôsobom je to stále vzrušujúce sledovať,” dodal.

Súvisiace články