logo F1online.sk

Obstojí Leclerc aj pri slobodnejšom Vettelovi? Odpovedá Mark Hughes

Sebastian Vettel pred Charlesom Leclercom
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2020

Sezónu 2019 vo Ferrari kontroloval Charles Leclerc. Sebastian Vettel sa svojmu kolegovi vyrovnal až v druhej polovici sezóny, keď sme sa na trati dočkali aj vážnejších potýčok medzi týmito dvoma kohútmi. Podľa Marka Hughesa ich tento rok bude ešte viac, keď Leclercovi začne robiť jeho skúsenejší kolega problémy.

O tom, že Charles Leclerc je budúca hviezda Formuly 1 a budúci majster sveta, pochybuje azda len málokto. Potvrdil to počas uplynulých dvoch ročníkov, keď ako debutant jasne zdolal Marcusa Ericssona a následne si počas svojho prvého roku vo Ferrari pochutnal aj na Sebastianovi Vettelovi.

Monacká hviezda však tento rok môže trochu pohasnúť, myslí si dlhoročný novinár Mark Hughes, ktorý sa nad touto témou zamyslel v stĺpčeku pre The Race. “Celkovo odviedol lepšiu prácu, to bezpochyby, ale všetko to bolo v rámci štandardných výkyvov vo formách dvoch porovnateľne dobrých jazdcov. Ak však tento rok nebude nad Vettelom dominovať, tak mu bude hroziť strata imidžu, aký majú Lewis Hamilton a Max Verstappen.”

Spomínaná dvojica sa teší zo samých superlatívov adresovaných na ich mená. Keďže Vettel si v očiach verejnosti v posledných rokoch skôr pohoršil, ak by teraz Leclerca porazil, Monačanov obraz by trochu osivel.

“Keď sa zameriame len na čistý výkon, bolo to medzi nimi veľmi tesné,” konštatuje Hughes. “Keď sa Leclerc stal vo Ferrari tým vyvolený (čo bolo po Monze), Vettel už nemal záujem mu pomáhať. Dôkazom toho sú udalosti zo Soči a Interlagosu.”

Zatiaľ čo v Soči Vettel neuposlúchol príkazy tímu a po lepšom štarte nevrátil pozíciu späť Leclercovi, v Brazílii sa pustil do priameho súboja s Leclercom. Výsledkom bolo odstúpenie oboch červených monopostov.

“Nuž a dnes bude mať ešte menší záujem mu pomáhať. Vie, že budúci rok už nebude v tíme a môže byť vysoko motivovaný potvrdiť svoje kvality. To znie ako pekelne silný tímový kolega: extra motivovaný štvornásobný majster sveta, ktorý nebude chcieť nechať ani centimeter priestoru navyše, bojujúci o kariéru a možno aj svoju povesť,” zamýšľa sa novinár, ktorý sa Formule 1 venuje už od roku 2000.

“Pre Vettela to bude vážna misia a je zrejmé, že bude jazdiť so znovunájdenou slobodou. Ak tým utrpia priority tímu, nebude mať žiadne výčitky svedomia, že jazdí len sám na seba. Už vlani sa také niečo ukázalo, no vtedy to spôsobilo veľké trenie. Teraz si nebude musieť vyberať medzi jeho vlastnými záujmami a požiadavkami tímu.”

“Leclerc možno začne sezónu ako ten vyvolený, ale v mnohých ohľadoch by to mohla byť v skutočnosti náročnejšia úloha. Tu by sme mohli vidieť, aké veľké sú jeho kvality v skutočnosti a či dokáže zostať pokojný aj v stresových situáciách,” píše Hughes.

V roku 2019 sa podľa Hughesa ukázalo, že pokiaľ všetko Leclercovi vychádzalo, tak predvádzal fenomenálne výkony. Ak sa mu však stane nejaká krivda a do popredia sa dostanú emócie, môže ho to začať potápať.

“Spomínate si, ako sa Vettel pred neho dostal po zastávkach v boxoch v Singapure, keď undercut bol oveľa výhodnejší než čo tím očakával?” pýta sa Hughes na záver. “Zdá sa, že presne takéto situácie sú jednou jeho slabinou. Vettel môže za takýchto okolností vytvoriť viac podobných situácií. Leclerc doteraz obstál vo všetkých skúškach, ale Vettel mu bude vedieť tento rok pripraviť jednu novú.”