logo F1online.sk

Ferrari nastúpi do VC Rakúska s autom z testov, novinky prídu až na Hungaroringu

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Ladislav Király
Ladislav Király30. 6. 2020

Ferrari počas predsezónnych testov výkonnostne zaostávalo a bolo cítiť, že auto nie je v ideálnej forme. Čo je pre fanúšikov červených horšie, takto by to malo byť aj na Veľkej cene Rakúska. Potom v Maďarsku však Ferraristi plánujú nasadiť monopost s novou aerodynamickou filozofiou.

„Bolo by kontraproduktívne pokračovať v uberaní sa smerom, ktorý sme mali naplánovaný. Vedeli by sme totiž, že takto naše ciele nedosiahneme,“ uviedol v preview pred rakúskym podujatím šéf Ferrari Mattia Binotto.

„Počas tohto víkendu bude naše auto jazdiť v rovnakej konfigurácii, akú sme využívali ku koncu testov v Barcelone. To však neznamená, že počas veľmi obmedzeného obdobia, ktoré tvorilo päť a pol týždňa, sme len točili prstami,“ upozornil nástupca Maurizia Arrivabeneho.

Ten následne otvorene priznal: „Pravda je taká, že výsledky testov nás viedli k výrazným zmenám smerovania týkajúceho sa vývoja, a to hlavne po aerodynamickej stránke. V prvom rade sme museli pochopiť, prečo sme na trati nedosiahli také výsledky, ako sme očakávali a následne sme museli určiť, do akej miery potrebujeme celý program nanovo nakalibrovať.“

Pokračovanie v nastúpenej ceste by nebolo vhodné, takže Ferraristi sa rozhodli inak a prišli s „novým programom, v rámci ktorého si posvietili na celé auto“. Okamžite vedeli, že nie všetko bude pripravené pre prvé preteky, ale akceptovali to. „Náš cieľ je taký, že vylepšenia chceme predstaviť počas tretích pretekov, ktoré sa uskutočnia 19. júla na Hungaroringu.“

Helmut Marko z Red Bullu otvorene povedal, že Ferrari na Mercedes i Red Bull stráca a túto skutočnosť napokon priznal aj Binotto. Analýzy vykonané v Maranelle to potvrdili a bolo potrebné konať.

„Vieme, že v tejto chvíli nemáme najrýchlejší balík. Vedeli sme to už pred Melbourne a nič sa na tom nezmenilo,“ prikývol Binotto. „Treba však povedať aj to, že okruh v Spielbergu je iný, ako v Montmeló (Barcelona) a aj teploty budú celkom iné, ako tie, ktoré sme zažili vo februári.“

„V Rakúsku sa musíme pokúsiť využiť každú príležitosť a dostať z nej maximum. Potom v Maďarsku by sme za pomoci nového vývojového kroku, na ktorom pracujeme, mohli vidieť, ako na tom v porovnaní s ostatnými v skutočnosti sme. Avšak samozrejme za zohľadnenia vývojových noviniek, ktoré oni takisto prinesú.“

„Pravda je napokon taká, že pokúsiť sa niečo predpovedať na začiatku takej nezvyčajnej sezóny, ako je táto, je ešte zbytočnejšie ako zvyčajne,“ zdôraznil Mattia Binotto, podľa ktorého prvé náznaky pomeru síl spoznáme už po troch hodinách piatkových tréningov a o niečo múdrejší budeme potom aj po kvalifikácii.

„Až potom sa začne ukazovať jasnejší obraz hierarchie tímov, aj keď pred úvodnými pretekmi je to vždy aj o neistote týkajúcej sa spoľahlivosti alebo výkonu pneumatík počas celej dĺžky pretekov. Vo všetkom, čo robíme, sa musíme pokúsiť byť perfektní,“ dodal Binotto.