logo F1online.skF1online.sk

Budkowski: Ocon sa v tomto roku výrazne zlepšil

Esteban Ocon
© Alpine Media
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko19. 5. 2021

Esteban Ocon sa tento rok ocitol po boku skúseného Fernanda Alonsa v službách tímu Alpine. Napriek výraznému vekovému rozdielu a tiež rozdielu v skúsenostiach zatiaľ v priebežnom dominuje práve francúzsky mladík. Pochvalu za výrazné zlepšenie po jazdeckej stránke dostal aj od Marcina Budkowskeho, výkonného riaditeľa Alpine.

Francúzsky pretekár sa do služieb tímu Renault vrátil v roku 2020, po ročnom pôsobení na mieste testovacieho pilota tímu Mercedes. Práve v minulej sezóne ho zatienil jeho vtedajší tímový kolega Daniel Ricciardo. Tento rok, po zmene označenia tímu na Alpine, sa však situácia mení, a pochvala na seba nenechala dlho čakať.

„Celý minulý rok sa zlepšoval a v kvalifikácii sa čoraz viac približoval Danielovi,“ povedal Marcin Budkowski o Oconovi. „Dôvera je jedna vec – dôvera v tím, dôvera v seba samého. Pódium skutočne pomohlo.“

„Počas zimy odviedol veľa práce. Je to výrazne lepší jazdec a je to vidieť na tom, ako pristupuje k podujatiam. Urobili sme zmeny v jeho tíme, cez zimu sme zmenili jeho pretekového inžiniera (Josh Peckett na tejto pozícii vystriedal Marka Sladea). Je tam lepšie prepojenie s jeho pretekovým inžinierom a celkovo s jeho tímom,“ pokračuje Budkowski.

„A to je skvelé, pretože dokáže pracovať oveľa konštruktívnejšie ako v minulom roku. A potom je tu dôvera, ktorá sa zvyšuje, najmä v prípade kvalifikačných bojov,“ prezradil výkonný riaditeľ Alpine. „Takže ak musíte dať všetko dohromady, potrebujete tento druh prepojenia s autom a tímom, urobí to rozdiel.“

Po miernych trápeniach na prvých dvoch podujatiach zaznamenal tím Alpine veľký výkonnostný pokrok v Portugalsku a Španielsku. Najmä zisk bodov v Španielsku znamená pre tento tím aj piate miesto v priebežnom hodnotení konštruktérov.

„Úprimne, pre mňa je to (Španielsko) dôležitejšie ako Portugalsko,“ uviedol Budkowski. „Portugalsko bolo dobré, pretože sme mali za sebou sklamania z dvoch predchádzajúcich pretekov. Bol tu tlak, ktorý sme si vyvíjali sami na seba.“

„Začiatok sezóny nebol podľa našich očakávaní, takže Portugalsko bolo skvelé. Bolo to skvelé pre tím, bolo to skvelé pre jazdcov, bolo to skvelé pre Estebana. Bolo skvelé pre všetkých byť v Portugalsku v treťom rade, ale vedeli sme, že podmienky boli veľmi zložité,“ pokračuje Marcin Budkowski.

„Vedeli sme, že sme vylepšili auto. Nevedeli sme ale, o koľko sme ho vylepšili. Barcelona je v rámci F1 ‚benchmark,‘ pokiaľ ide o to, kde sa vaše auto nachádza. Ale nie je to náš obľúbený okruh vo Formule 1. Posledných pár rokov a aj minulý rok sme tu boli obzvlášť chudobní (ohľadom výsledkov),“ prezradil 44-ročný Poliak.

„Ide teda o kombináciu šťastia, potvrdenia výkonu a trochy úľavy, že pokroky, ktoré vidíme, aj v skutočnosti existujú a dosahujeme zlepšenie, o ktorom sme si mysleli, že ho dosiahneme,“ uzavrel Budkowski.

Súvisiace články

Diskusia