logo F1online.sk

Button o pôsobení v McLarene: Lewis bol mladý a menej skúsený, Fernando bol ako „prefíkaná stará líška“

Jenson Button a Fernando Alonso
© McLaren
Mirec Somoši
Mirec Somoši14. 5. 2021

Jenson Button poodhalil svoj spôsob práce v McLarene, ktorým mohol miestami „psychicky zraniť“ jeho vtedajšieho tímového kolegu Lewisa Hamiltona. V rozhovore však okrem Lewisa Hamiltona zhodnotil aj prístup Fernanda Alonsa.

Button získal majstrovský titul v roku 2009 a k McLarenu sa pripojil v roku 2010. Stal sa tímovým kolegom Lewisa Hamiltona, ktorý sa stal šampiónom v roku 2008. McLaren mal vo svojich radoch posledných dvoch majstrov sveta a vytvoril tak britský „super tím.“ Button sa v nedávnom rozhovore vrátil k pôsobeniu v McLarene a porozprával aj o rozdieloch medzi Hamiltonom a Alonsom, nakoľko bol tímovým kolegom oboch pilotov.

„Keď sme boli v McLarene, Lewis bol už majstrom sveta a pomerne mladý. V tom čase bol oveľa menej skúsený ako Fernando Alonso. Fernando bol ako prefíkaná stará líška. Presne vedel, čo musí urobiť, aby vyhral. Mal rýchlosť, ale taktiež rozumel stratégii a vedel, ako má pracovať s inžiniermi, aby si ich získal na svoju stranu,“ povedal Button.

„Lewis bol priamočiary, super rýchly a dokázal jazdiť naozaj so všetkým, do čoho ste ho posadili. Boli navzájom veľmi odlišní, ale myslím si, že Lewis je v súčasnosti úplne iný. Má skúsenosti. V tom čase to bola v každom kole jazda na plný plyn, teraz však chápe tomu, čo musí urobiť, aby z auta dokázal vyťažiť maximum,“ zhodnotil Brit na margo Hamiltona.

Button počas svojho pôsobenia v McLarene dokázal poraziť Lewisa Hamiltona z hľadiska získaného počtu bodov počas celej sezóny. Okrem neho sa to podarilo iba Nicovi Rosbergovi, ktorý sa stal v roku 2016 majstrom sveta a v boji o titul porazil práve Hamiltona. Zatiaľ čo Rosberg otvorene hovorí o tom, že sa s Hamiltonom snažil hrať rôzne psychologické hry, Button tvrdí, že k veciam pristupoval inak.

„Neviem o tom, že by som s nim hrával psychologické hry. Pre mňa bolo dôležité dostať tím na svoju stranu. Naskočím do auta a ak to nesedí môjmu štýlu, potom mi to jednoducho nejde. Nie som jedným z tých jazdcov. Potreboval som auto vyvinuté podľa seba a mať tímovú podporu, aby som monopost mohol vyvíjať svojím smerom. To je to, čo som urobil a fungovalo to. Myslím si, že Lewisa to v určitých momentoch nášho spoločného času psychicky zranilo, ale teraz keď má Lewis problém alebo zlý víkend, odíde, zamyslí sa a vráti sa. Je to len jeho práca,“ dodal na záver Button.