logo F1online.sk

Grosjean o Mercedese: Po piatich minútach u nich som vedel, prečo sú najúspešnejší

Továreň Mercedesu v Brackley
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 5. 2021

Romain Grosjean si po rokoch v Haase, ktorý sa v uplynulých sezónach motal skôr okolo posledných priečok, sadne do majstrovského Mercedesu, hoci len na testovacie jazdy. Má však za sebou už návštevu továrne a prípravu sedadla, čo mu vraj bohato stačilo na to, aby pochopil, prečo práve Mercedes kraľuje Formule 1 už od roku 2014.

Grosjeana čakajú celodenné jazdy s víťazným monopostom Mercedesu z roku 2019, ktoré strieborné šípy naplánovali na utorok na okruhu Paula Ricarda. Okrem toho ho v monoposte uvidíme aj v nedeľu v rámci demonštračných jázd podobných tomu, ako vlani v Abú Zabí Fernando Alonso prevetral monopost Renaultu z roku 2005.

Bývalý pilot Haasu, ktorý teraz pôsobí v americkej IndyCar, sa o návšteve továrne Mercedesu rozhovoril v tohtotýždňovej časti podcastu Beyond the Grid. “Keď som vošiel do ich továrne, ohromilo ma to, ohromilo ma to zázemie, ako tam ľudia pracujú,” začal Romain Grosjean. “Po piatich minútach v Mercedese v Brackley som pochopil, prečo je toto najúspešnejší športový tím v histórii.”

“Nájdite iný tím, v akomkoľvek športe, ktorý by vyhrával ako Mercedes. Je to takmer nemožné. Keď sa tam dostanete a vidíte to, tak vám to začne byť úplne jasné. A aj keď tento rok všetci po testoch v Bahrajne hovorili, že Red Bull je rýchlejší, nakoniec sa vec má tak, že po troch veľkých cenách vyhral Mercedes dve a Red Bull len jednu,” komentoval 35-ročný rodák zo Ženevy ešte pred VC Španielska, ktorú Mercedes takisto ovládol. “Presne to je sila ich tímu. Možno nemajú najrýchlejšie auto, ale vždy nájdu riešenie. Keď ste tam u nich, tak to cítite.”

Romain Grosjean počas svojej kariéry zažil prácu v troch tímoch: V Renaulte, Lotuse a Haase. Za najúspešnejšie obdobie svojej kariéry môže považovať práve sezóny 2012 a 2013, po ktorých sa mu už len raz podarilo dostať na stupne víťazov.

V čom vidí Grosjean najväčšie rozdiely pri práci v týchto tímoch a Mercedese? “Povedal by som, že tá pracovná kultúra je tu na úplnej špičke. Vďaka tomu sa pri každom detaile ide úplne naplno. Všetci sa snažia nájsť riešenie, aby boli rýchlejší. Samozrejme, ich továreň je neskutočná, ale takú továreň môže mať mnoho tímov. Potom ide o to, ako to všetko využijete.”

Súvisiace články