logo F1online.sk

„Sediaca kačica“ Verstappen: Skúsil som všetko, sme skrátka príliš pomalí

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2021

Súboj o titul medzi Mercedesom a Red Bullom sa prikláňa stále viac a viac na stranu úradujúcich šampiónov. Tempo Lewisa Hamiltona bolo na Veľkej cene Španielska skrátka príliš rýchle. Maxa Verstappena sa aj na tejto trati zvládol držať a šikovnou stratégiou dokázal Red Bull vyšachovať.

Asi niet Maxovi čo vyčítať. Predviedol dobrý štart a v prvej zákrute sa v súboji s Lewisom Hamiltonom správal tak, ako sa na ašpiranta na titul patrí. Holanďan sa ujal vedenia a pre Red Bull to vyzeralo nádejne, avšak pretekové tempo Mercedesu bolo skrátka až príliš dobré. Maxovi by dnes zrejme na triumf nestačila ani dokonalá stratégia.

„Už na konci prvého stintu bol na mäkkých pneumatikách rýchlejší. Potom sme obuli stredné tvrdé gumy a na tých mal ešte lepšie tempo. Dokázal sa udržať v jednej sekunde za mnou. Dnes sme teda nemohli urobiť viac,“ povedal sklamaný Verstappen po pretekoch.

„Zastavili ešte raz a vtedy som vedel, že je koniec. Už v tom čase som sa na pneumatikách trápil a Lewis sa blížil každým kolom. Bola zo mňa sediaca kačica,“ ak máme doslova preložiť toľkokrát opakovanú frázu „sitting duck“, ktorá znamená, že jazdec má omnoho pomalšie tempo než jeho súper a nemá šancu ubrániť sa.

Ďalší anglický výraz, ktorým sa dá zhodnotiť španielsky víkend v podaní Red Bullu je „reality check“, teda stretnutie s realitou. Mercedes bol v nedeľu skrátka rýchlejší na mäkkých aj stredne tvrdých pneumatikách.

„Je to veľmi jednoduché, skrátka potrebujeme rýchlejšie auto. Zhrnul by som to jednoducho tak, že sme príliš pomalí,“ znelo Verstappenove zhrnutie Veľkej ceny Španielska na tlačovej konferencii.

„Skúsil som naozaj všetko, aby som to dal dohromady tak dobre, ako len viem. O pneumatiky som sa staral, ale nestačilo to. Bolo jasne vidieť, že Hamilton mal lepšie tempo. Nepomohla by nám ani druhá zastávka, pretože s takouto rýchlosťou by som ho beztak nedobehol. Na stredne tvrdých pneumatikách sme boli skrátka pomalší.“

„S druhým miestom nemôžeme byť spokojní, ale aspoň sme skúsili všetko čo sa dalo. Na tejto trati nám chýbala rýchlosť rovnako ako v celom priebehu doterajšej sezóny. Zdá sa, že v kvalifikácii sme celkom konkurencieschopní, no v pretekoch sa trápime viac,“ dodal Verstappen.

Súvisiace články