logo F1online.sk

Bottas zdržal Hamiltona: Nie som tu na to, aby som ľudí púšťal pred seba

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 5. 2021

Valtteri Bottas odjazdil ďalšie nevýrazné preteky. Medzi divákmi pred televíznymi obrazovkami spôsobil najviac rozruchu zrejme vtedy, keď mal pred seba pustiť Lewisa Hamiltona, ktorý stíhal vtedajšieho lídra pretekov Maxa Verstappena. Ako sám neskôr priznal, šou to bola ozajstná; nešiel sa zrovna pretrhnúť, aby svojho kolegu pustil čím skôr dopredu.

V 53. kole sa vo vysielačke Valtteriho Bottasa ozval známy hlas, ktorý mu dal pokyn, aby Lewisa Hamiltona nezdržoval. Ten totižto jazdil o sekundu na kolo lepšie časy a bojoval o víťazstvo v pretekoch. Fín však na to nedbal a trvalo mu takmer celé dve kolá, kým vyhovel opakovaným žiadostiam tímu.

Alebo sčasti vyhovel. Ani komentátori nevedeli povedať, do akej miery musel Lewis Hamilton predbehnúť Bottasa sám a do akej mu pomalší Mercedes pomohol. Jedno je isté: Valtteri Bottas plní to, čo si pred sezónou predsavzal; tento rok chce byť o čosi sebeckejší.

“Určite som ho mohol pustiť aj skôr,” priznal po pretekoch Valtteri Bottas. “Ale ja som si šiel svoje preteky. Vždy sa na moment zamyslíte a všetko si prepočítate. Ja som sa snažil dostať Charlesa z môjho pitstop okna, aby som mohol zastaviť opäť a pokúsiť sa o extra bod. Myslel som teda len na jednu vec, a tou boli moje preteky.”

“Vo vysielačke sme sa o tom veľmi nebavili. Povedali mi, aby som ho príliš nezdržoval. Ako som však už spomenul, ja som si šiel svoje preteky. Nie som tu na to, aby som ľudí púšťal pred seba, som tu na to, aby som pretekal,” vyhlásil sebavedomý Fín.

Fínovi to všetko bolo nakoniec len málo platné. Pred Charlesom Leclercom mal aj tak trojsekundovú výhodu na kolo a Lewis Hamilton preteky aj tak vyhral. Jeho otáľanie pri tímovej réžii v konečnom dôsledku nič nezmenilo.

Nakoniec si z Barcelony odniesol tretie miesto, keď po štarte bojoval s Ferrari Charlesa Leclerca a dlho ho nevedel predbehnúť. “Trochu mi to sťažilo, keď som v prvom kole prišiel o priečku v Charlesov prospech. V tretej zákrute si vybral lepšiu stopu. To uškodilo mojím pretekom. Je to škoda, ale som rád, že som sa dostal na pódium.”

Súvisiace články