logo F1online.sk

Ocon mal v závere Q3 problém s motorom: Mohol som byť štvrtý

Esteban Ocon
© Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2021

Po náročných víkendoch v Bahrajne a Imole sa francúzsky Alpine dostáva do viac než solídneho tempa. Postúpiť s oboma autami do Q3 je pre tím zo stredu určite úspech, najmä na tejto trati. Esteban Ocon, ktorý bol opäť rýchlejší ako Fernando Alonso, pritom siahal na umiestnenie v druhom rade.

„V druhom pokuse v Q3 som svoj čas zlepšoval, ale ku koncu kola sa na aute vyskytol problém, ktorý mi nedovolil sa zlepšiť,“ povedal Ocon po kvalifikácii. „Je to teda trochu sklamanie, síce sa nemôžeme sťažovať, no podľa mňa som dnes mohol byť štvrtý.“

Jeho komunikácia v priebehu záverečného pokusu potvrdzuje, že tímu hlásil problém s motorom. Našťastie pre Ocona a jeho tím začala trať v Barcelone ku koncu Q3 spomaľovať, vďaka čomu stratil len jedno miesto na úkor Charlesa Leclerca.

„Minulý rok sme tu mali ťažký víkend. Pred týždňom v Portugalsku fungovalo naše auto celkom dobre, ale je to unikátna trať s nízkou úrovňou gripu. Barcelonu však každý dobre pozná a aj vďaka tomu tu sú všetci rýchli,“ hovorí Ocon.

„Pokračovali sme v našej práci, pokračovali sme počas týchto dvoch dní v hľadaní drobností. Podarilo sa nám potvrdiť, že všetko fungovalo tak ako sme chceli, za čo sme nesmierne radi. Mali sme dnes tempo na umiestnenie v najlepšej päťke.“

„Vďaka za skvelú prácu chlapcom do Viry a Enstone, ktorí neprestali hľadať a kvalifikácia priniesla ovocie ich práce, podobne ako v Portimau,“ dodal Ocon.

Francúz aj tentokrát dokázal poraziť tímového kolegu Fernanda Alonsa a aj tentokrát pomerne výrazne. Domáci matador však nezažil príliš hladkú sobotu, keď mu v tretej časti kvalifikácie zostala „na sklade“ len jedna sada čerstvých mäkkých pneumatík, ktoré navyše nemal kvôli premávke v prípravnom kole vôbec pripravené.

„Kolo v Q3 som nedokázal poskladať. Mal som k dispozícii len jednu sadu čerstvých pneumatík a môj posledný pokus skompromitovala premávka. Všetci sa totiž rozhodli vyjsť na trať na poslednú chvíľu,“ hovorí Alonso.

„Daniel Ricciardo a ja sme boli dvaja poslední vo vláčiku. V poslednej zákrute som musel prakticky zastaviť, pretože predo mnou bolo tak päť áut. Myslím, že som cieľovú čiaru preťal v poslednej sekunde a Daniel to nestihol vôbec. Taký zmätok to bol.“

„Myslím, že cieľom bol postup do Q3. Vedeli sme, že v strede poľa to bude veľmi tesné a myslím, že z pohľadu tímu je úspech, že sa nám do tretej časti podarilo dostať obe autá,“ dodal Alonso.

Súvisiace články