logo F1online.sk

Ferrari sa sústredí na boj s McLarenom, obavy vzbudzuje degradácia pneumatík

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 5. 2021

Ferrari si sobotnú „domácu úlohu“ splnilo na výbornú. Dostať sa s oboma autami do najlepšej šestky je presne taký výsledok, aký na okruhu Catalunya chcete. V súboji o tretie miesto Pohára konštruktérov zatiaľ Scuderia zaostáva za McLarenom o jedenásť bodov, takže poraziť v kvalifikácii oboch pretekárov tohto tímu je dosť dôležité.

Rýchlejším z dvojice Charles Leclerc – Carlos Sainz bol tentoraz monacký pretekár, ktorý sa ako jeden z mála dokázal v druhom pokuse v Q3 zlepšiť. Podobne ako v Imole či Bahrajne tak obsadil post najlepšieho zo „zvyšku sveta“. Problém je však v tom, že vo všetkých troch úvodných pretekoch získal tento primát Lando Norris na McLarene. To bude musieť Ferrari v nedeľu zmeniť.

„Áno, som spokojný so štvrtým miestom. Je to asi najlepší výsledok, aký sme dnes mohli dosiahnuť,“ povedal po kvalifikácii Leclerc. „Oba McLareny sú za nami a práve súboj s nimi je pre nás v Pohári konštruktérov dôležitý. Čaká nás boj o cenné body.“

Jeho tímový kolega Carlos Sainz síce bol po prvom pokuse v Q3 vpredu a zdalo sa, že podobne ako v Portugalsku dokáže Leclerca poraziť. Napokon je z toho „len“ šieste miesto, ale aj s tým je domáci pretekár spokojný.

„Áno, toto umiestnenie beriem,“ povedal po kvalifikácii Sainz. „Nevedeli sme úplne presne, aká bude naša výkonnosť na tejto trati. Je však jasné, že toto auto je v zákrutách dosť solídne a dokázali sme dať dokopy niekoľko kvalitných kôl.“

„Z Q1 som zvládol postúpiť s využitím len jednej sady pneumatík, čo je znak zlepšujúcej sa sebadôvery v aute. Som celkom spokojný, myslím, že sa v ňom začínam cítiť ako doma.“

Ferrari tak dostalo obe svoje autá do prvých troch radov, čo je určite úspech, avšak o bodoch rozhoduje v prvom rade pretekové tempo. Monopost SF21 je v kvalifikáciách nepochybne veľmi dobrý, v pretekoch to už je o čosi horšie.

„Máme tie najlepšie možné pozície na štarte, ale ak mám byť úprimný, máme trochu obavy o degradáciu pneumatík. Aj naše piatkové pretekové simulácie ukázali, že v tomto smere stále trochu strácame. Snažíme sa to riešiť, avšak potrebujeme čas. Uvidíme, ako sa to vyvinie, no preteky boli doteraz v našom podaní náročnejšie než kvalifikácie,“ povedal španielsky pretekár.